marți, 22 mai 2012

Candidatul cel mai bun pentru Alegerile Locale 2012



În curând mă voi afla din nou în fața alegătorilor din Făget, județul Timiș, localitate în care am fost primar timp de 18 ani, înainte de a candida pentru Parlament în 2008, pentru a cere sprijin și susținere în procesul de recâștigare a stării de normalitate și bunăstare în orașul nostru.
Acest demers m-a determinat să încerc să creionez un profil al candidatului ideal de primar, cel care ar putea să satisfacă cel mai bine dorințele, așteptările alegătorilor și să nu dezamăgească, cu scopul de a mă plia pe viitor acestui model, în cazul în care cetățenii mă vor alege:
Cred că un primar bun trebuie:
-     să știe să colaboreze cu opoziția, cu cei potrivnici politic, pentru binele și în folosul comunității.
-         să fie un bun diplomat, să fie înzestrat cu toleranță, răbdare, calm, intuiție, pentru a putea să aplaneze conflictele; să lase la o parte aversiunile și antipatiile politice sau personale și să fie obiectiv.
-      să fie un bun gospodar, un bun manager: resursele limitate să le fructifice la maxim, pentru a crea bunăstare pentru cetățeni; să știe să prioritizeze cheltuielile; să gândească în perspectivă, strategic, pentru ca toate investițiile pe care le realizează să se încadreze într-o viziune de ansamblu, unitară și evolutivă. Este ca într-un puzzle, când adaugi bucată cu bucată, pentru a constitui imaginea întreagă. La fel, primarul bun trebuie să pună cărămidă cu cărămidă la realizarea binelui localității, dar atent și bine focusat, pentru a nu prăbuși straturile asamblate anterior. Echipa cu care lucrează trebuie să fie constituită pe principii meritocratice, iar el, ca un adevărat manager, trebuie să aplice la fiecare moment instrumentele motivaționale, dar și punitive, în mod obiectiv, nepărtinitor.
-         să fie curajos și inteligent, vizionar și flexibil, deschis la schimbare și nou, pentru a putea adapta și rezolva din mers problemele comunității.
-      să fie corect, să aibă o conduită morală, etică, ireproșabilă, să fie partizan al adevărului în orice moment, fie că se află în campanie sau  în exercițiul funcției.
-          să poată să strângă mâna și să ureze succes contracandidaților, iar, în cazul în care nu a ieșit învingător, să colaboreze și să sprijine opozanții, în orice acțiune dirijată spre progresul și bunăstarea cetățenilor.
-         să lase la o parte interesele personale, să fie simțitor și să rezolve eficient și operativ problemele cetățenilor, să știe să lucreze în echipă, să caute să își transparentizeze acțiunile, să fie un bun comunicator și să aibă deschiderea de a primi sugestii și soluții de la cetățenii-beneficiari ai acțiunilor sale.
-         nu trebuie să se coboare la a recurge la practici îndoielnice, manipulative, corupție, furt din avutul obștesc, folosirea patrimoniului public în interes personal, amestec și forțare a unor acțiuni în beneficiul unor grupuri de interese, trafic de influență și alte acțiuni ilegale.
-         dar, în schimb, să fie înzestrat cu simțul datoriei, bună-credință, responsabilitate, să fie harnic, să își pună în valoare doar meritele sale și să nu încerce să își asume sau să minimizeze realizările altora, să arunce responsabilitățile pe umerii antecesorilor sau să cumpere demnitatea și liberul arbitru al alegătorilor.
-         să dețină un spirit autocritic dezvoltat, pentru a putea să își revizuiască mereu comportamentul, acțiunile și deciziile, să lase orgoliul la o parte, să accepte sugestii și sfaturi și să își recunoască public greșelile.
-         să promită cu responsabilitate, să își respecte angajamentele și să dea seamă de fiecare punct pe care nu l-a împlinit la sfârșitul mandatului.
-         să își asume candidatura și mandatul cu bună-credință, în interesul cetățenilor și să nu fie mânat de interese personale, orgolii sau sete de putere și mărire.
-         să știe să spună ”nu” sau ”până aici!” oricui, atunci când consideră că e cazul, indiferent de consecințe; să fie un om vertical, pe cuvântul căruia se poate pune bază.
Stimați colegi, pentru cei implicați în Campania Alegerilor Locale 2012, lansez un îndemn la schimbare de conduită, la îmbrățișarea eticii acțiunilor politice, la corectitudine, bun-simț, transparență, adevăr, bună-credință, responsabilitate, pentru că sunt sigur că cetățeanul s-a săturat de parada ieftină a josniciilor, de care politicianul român a dovedit că poate fi capabil! În plus, îndemn pe toți candidații să caute să convingă electoratul doar prin propriile realizări și să recurgă mai puțin la asumarea sau murdărirea meritelor altora!
Așa să ne ajute Dumnezeu!
Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu