duminică, 8 septembrie 2013

Probleme de interes national de rezovat in noua sesiune parlamentara



Primele zile ale lui septembrie dau startul unei noi etape în activitatea noastră, a celor care ne-am pus energia, experiența, cunoașterea în slujba cetățeanului. Fiecare început vine cu speranțe în mai bine, gânduri pozitive și planuri mărețe. Dacă privim puțin în urmă, nu mai departe de sesiunea parlamentară trecută, 29 de deputați au migrat, cel puțin o dată, de la un partid la altul. În perioada care va urma ne dorim să punem stavilă fenomenului migrației politice și suntem pentru reducerea numărului de parlamentari, probleme cuprinse, de altfel, în proiectul Constituției modificate. Reformarea sistemului constituțional este o problemă vitală pentru țara noastră, în special, datorită necesității stabilirii mult mai clare a raporturilor între puterile statului și a stopării unor eventuale abuzuri, provenite dintr-o direcție sau alta.
Ne reamintim că, în 19 iunie, Comisia de Revizuire a Constituției a dat raport favorabil Proiectului de Lege, care a fost adoptat cu 17 voturi ”pentru” și o abținere. Acest demers a fost amânat pentru 2014, datorită deciziei Curții Constituționale privind Legea Referendumului, mai precis a intrării în vigoare doar începând cu anul viitor a pragului de prezență de 30%, în locul 50% actual.
Introducerea regiunilor, ca unități administrative-teritoriale, se va putea realiza doar prin modificarea Constituției, cu mențiunea că, prin Legea 315/1998 privind dezvoltarea regională, se poate continua până atunci procesul de descentralizare și debirocratizare și comutarea efectivă a atribuțiilor și puterii decizionale spre regiuni și județe.
Așa cum se știe, absorbția cea mai eficientă a fondurilor europene a avut loc la nivel regional, prin agențiile de dezvoltare regionale. În legătură cu acest subiect, potrivit datelor Guvernului, la nivel general, atragem, în medie, 734 milioane de euro pe lună de la UE. Este important, așadar, găsirea unei formule prin care acest proiect să se materializeze, să se lase la o parte orgoliile și bătăliile istorice, să se implementeze o matrice a dezvoltării, viabilă pe termen lung.
Tot de modificarea Constituției depinde și obținerea mult-doritului buget multi-anual, așa cum ni l-am propus pentru intervalul 2014-2016. Deocamdată, nu se poate realiza decât cel pe 2014, cu amendamentul că va trebui să construim o viziune solidară la nivel național, să urmărim prioritățile de dezvoltare pe care cetățenii le așteaptă de la noi și pe care le-am promis, continuarea proiectelor locale, cu stabilirea clară a perspectivelor pentru fiecare. Nu în ultimul rând, chiar dacă nu avem buget multi-anual este bine să gândim și să prioritizăm pentru cel puțin 3 ani bugetari, așa încât strategia de dezvoltare să aibă sens și continuitate.
În ceea ce privește consultarea societății civile, s-au implementat mecanismele și logistica prin care cei interesați își pot exprima opiniile cu privire la proiectele de lege, dar, pe viitor, este necesară instituționalizarea la nivelul comisiilor parlamentare, pentru a se beneficia de o contribuție efectivă, în timp real, în momentul dezbaterilor.
În noua sesiune se vor adopta reforme la nivelul Regulamentelor și Procedurilor, care să întărească eficacitatea, responsabilitatea, forța și credibilitatea Instituției Parlamentului, o necesitate pentru instaurarea unei democrații reprezentative reale. Legea Referendumului sosește din nou în Parlament pentru a fi readoptată, în forma agreată de Curtea Constituțională.   
În ceea ce ne privește pe noi, aleșii poporului, să nu uităm că toate acțiunile noastre din sfera publică trebuie să fie în consonanță, în primul rând, cu voința și interesul poporului! Până la urmă, Instituția Parlamentului, ca reprezentantă a poporului, trebuie să ajungă forul suprem de decizie la nivel de politică de stat, iar  toate lucrurile importante care se întâmplă sau care implică țara noastră trebuie să se petreacă doar cu acordul Parlamentului sau, cel puțin, cu informarea sa explicită.
Stimați colegi, am fost învestiți cu încrederea cetățenilor, am fost aleși să le purtăm stindardul, aici, în Parlamentul României, și trebuie să învățăm din greșelile trecutului, să nu uităm că avem datorii de onoare către poporul român: de a acționa cu înțelepciune și dăruire, pentru a le înfăptui așteptările și doleanțele, de a aduce țara noastră pe un drum consolidat al normalității și prosperității, strădania pentru atingerea unor obiective maximale și trecerea pe o direcție de creștere economică, înfăptuirea, în mod real și transparent, a reformelor necesare ieșirii din criză, pentru a moderniza statul și instituțiile sale, pentru a crea oportunități, care să genereze un nivel de trai ridicat al cetățenilor, eliminarea privilegiilor anumitor categorii, repararea inechității sociale și fiscale, asumarea disciplinei fiscale și bugetare, eliminarea risipei, prioritizarea investițiilor și gestionarea rațională a resurselor disponibile.
Am făcut promisiuni, avem multe lucruri de corectat și un drum anevoios de străbătut, dar nădăjduim că orizontul 2016 este suficient pentru a dovedi prin fapte seriozitatea, profesionalismul și buna-credință.
Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu