marți, 1 octombrie 2013

Reabilitarea Parcului și Colonadei din stațiunea Buziaș– Timiş



INTERPELARE


ADRESATĂ:
D-nei Ministru pentru IMM-uri, Mediu de afaceri și Turism, Maria Grapini

DE CĂTRE:

Deputat PSD Dorel Covaci, Colegiul nr. 9 Timiş


SUBIECT: Reabilitarea Parcului și Colonadei din stațiunea Buziaș– Timiş

Stimată Doamnă Ministru,

Orașul-stațiune Buziaș, din județul Timiș, așa numita ”Perlă a Banatului”, este cunoscută încă de pe vremea romanilor, sub denumirea de Ahibis, și declarată localitate balneară din 1819. Buziaș este principala stațiune a județului Timiș, care, datorită apelor sale minerale bogate în dioxid de carbon, calciu, fier, natriu, figurează în marile enciclopedii ale lumii. Prin exploatarea zăcământului hidromineral carbogazos, aici se trateaza boli cardiovasculare, boli ale sistemului nervos central, tulburări neuro-psihice, afecțiuni ale tubului digestiv, afecțiuni ale rinichilor și căilor urinare, boli de nutriție și metabolism și afecțiuni ginecologice.
În orașul Buziaș se află un parc dendrologic de 20 de hectare, pe suprafața căruia sunt răspândite specii rare de copaci, mai ales Platanul.
În incinta parcului, în anul 1875, au fost construite chioșcuri de promenadă și o colonadă, în lungime de 500 de metri, în stil turco-bizantin, pentru plimbările Împărătesei Elisabeta (Sissy) de Austria. Promenade asemănătoare, dar mai scurte, se mai întâlnesc doar la Karlovy Vary (Karlsbad) din Cehia şi în staţiunea germană Baden-Baden. Pe lângă protecţia de ploaie sau ninsoare oferită pacienţilor aflaţi la tratament, promenada a mai fost gândită şi cu scop terapeutic, plimbarea având reale efecte curative antistres și antiastenice, datorită ionizării negative puternice a zonei.
În prezent, colonada se află într-o stare avansată de deteriorare, putându-se prăbuşi în orice moment. Reparaţiile sunt de maximă urgență, în special, la acoperiş şi la structura de rezistenţă.
Parcul, pe suprafața căruia se află amplasat Ansamblul Arhitectural, și care a aparținut, până în 1948, familiei Muschong, este, în prezent, revendicat de moștenitori. Urmare a demersurilor inițiate de Primăria Buziaș, notificatorii acțiunii de revendicare au acceptat soluția despăgubirii în echivalent bănesc. Dosarul aferent Dispoziției Primarului orș. Buziaș 84/27.02.2009 se află la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, fiind nesoluționat până în prezent. Întrucât procedura de soluționare a revendicării nu este finalizată, Proiectul ”Modernizarea și Reabilitarea Parcului din orașul Buziaș”, depus pentru accesare de fonduri externe, în ianuarie 2008, a fost respins. Totodată, la nivel local, există interes pentru reabilitarea și transformarea clădirii Spitalului în centru de recuperare pentru persoane cu boli cardiovasculare.
Primăria orașului Buziaș a efectuat demersurile, în vederea demarării proiectului-pilot ”Restaurare și Reabilitare Ansamblu Arhitectural Balnear Buziaș”. Până în prezent, s-a efectuat Studiul Analitic al Ansamblului de Arhitectură Balneară, pentru avizare lucrări, estimare costuri, intervenții asupra Ansamblului Colonadă și Parc. Acest document a fost analizat în cadrul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice.
În urma unor demersuri susținute, au existat promisiuni din partea Ministerului pe care îl conduceți, că acest proiect va face, cu prioritate, obiectul unor alocări de fonduri pentru implementare.
Ţinând seama de realităţile mai sus menţionate, vă rugăm, D-na Ministru, să ne comunicaţi în scris, dacă acest obiectiv de maximă importanță pentru cetățenii orașului Buziaș, dar și pentru turiștii din țară și străinătate, se regăsește pe lista investițiilor prioritare, care urmează a fi implementate în 2013-2014!
Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu