miercuri, 10 aprilie 2013

Întâlnire a reprezentanților Camerei Deputaților cu o delegație a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei




Pe data de 28 martie a.c., a avut loc o vizită la Parlamentul României a unei delegații a Adunării Interparlamentare Ortodoxe, din cadrul Fundației internaționale pentru unitatea popoarelor ortodoxe. Delegația a reunit Secretarul General al organizației și deputat al Parlamentului elen, dl. Anastasios Nerantzis; Preşedintele Fundaţiei Internaţionale pentru Unitatea Popoarelor Ortodoxe (FIUPO) şi consilier politic principal al AIO, prof. Valeri Alexeev; Președintele Comisiei pentru Educație, Știință, Tineret și Sport, dl. Angel Tilvar și dl. Kostas Migdalis, consilier politic AIO. Această întâlnire s-a înscris în programul evenimentelor aniversare, dedicate împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea acestui organism, în a cărui activitate se implică, încă din 1994, deputaţi ortodocşi ai Parlamentului României, cu binecuvântarea Bisericii Ortodoxe Române.
Adunarea Ortodoxă Interparlamentară este un organism interparlamentar, alcătuit, la inițiativa Parlamentului elen, în 1993, din reprezentanți ai parlamentelor tuturor ţărilor ortodoxe europene, dar şi non-europene, care încearcă să dea un răspuns comun la principalele probleme sociale şi politice din spaţiul ortodox.
Vizita a continuat cu o întâlnire, la sediul Palatului Patriarhiei, cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, care le-a transmis membrilor delegaţiei binecuvântarea şi felicitările Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru toate eforturile de întărire a relaţiilor dintre popoarele ortodoxe, în cei douăzeci de ani de activitate.
Reprezentanții delegației externe au accentuat necesitatea continuării eforturilor organizației la nivel mondial pentru eradicarea fenomenului persecuției creștinilor, pentru promovarea toleranței religioase.  
În urma discuțiilor, s-a evidențiat un total acord între punctele de vedere exprimate de reprezetanții străini, cei ai politicului din România și Biserica Ortodoxă Română, concluzia fiind aceea a unui sprijin total pentru îndeplinirea obiectivelor organizației AIO.
Dialogul interconfesional și cooperarea între religii sunt necesare, în special, în vremurile noastre și în domeniile în care paradigma modernă a eșuat: asigurarea bunăstării materiale și spirituale a oamenilor și prevenirea degradării valorilor sociale și morale.
Tradiția creștină a atașat dintotdeauna o valoare supremă ființei umane și, de aceea, se pune problema sporirii contribuției instituțiilor și organizațiilor religioase în rezolvarea crizei de moralitate, în soluționarea problemelor contemporane cetățenilor, în construirea unui pod între civilizații și culturi, cu scopul consolidării păcii mondiale.
În calitate de membru-delegat al Parlamentului României la această întâlnire, alături de domnul Președinte, Valeriu Zgonea și domnii deputați, Petre Andea și Miron Ignat, adresez un îndemn, stimați colegi, să încercăm să depășim orice limitare, care ține de trendurile naționaliste, de scufundarea într-o stare de automulțumire, autosuficiență, și, prin unitate și universalitate, să căutăm să accentuăm identitatea individuală a Europei de est, a României, în special, în  cadrul pluralismului unei Europe - casă a atâtor popoare, să identificăm modalități prin care să contribuim la construirea și întărirea păcii și dreptății în noua Europă unită.
Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu