marți, 9 octombrie 2012

Celebrarea Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice și a Educației



Pe data de 1 octombrie am sărbătorit Ziua Internațională a Persoanelor în Etate, un moment care prilejuiește reconsiderarea respectului și a prețuirii pe care societatea noastră, în general, le acordă acestei categorii de vârstă.
Marele poet, Adrian Păunescu, se referea la părinții și bunicii noștri în poezia sa,  Repetabila povară”:
Cine are părinţi, încă nu e pierdut, / Cine are părinţi are încă trecut. / Ne-au făcut, ne-au crescut, ne-au adus până-aci, / Unde-avem şi noi înșine ai noştri copii. … Cine are părinţi, pe pământ nu în gând, / Mai aude şi-n somn ochii lumii plângând. / Că din toate ce sunt, cel mai greu e să fii / Nu copil de părinţi, ci părinte de fii.
În fața celor care au răbdat ”vijelia nestatornicei vieți”, ani și ani la rând, nu putem decât să ne plecăm în genunchi și să le sărutăm mâinile asprite de munci și suferințe, să le dăm ”smerit prinos” pentru toate izbânzile, dar și visele sfărâmate, care i-au făcut să devină ceea ce sunt: niște înțelepți blânzi și buni, care împărtășesc generațiilor viitoare: iubirea, povețele, înțelegerea, cunoașterea unor vremuri apuse și le dedică sacrificiile și munca neobosită.
Fiecare societate are obligația de păstra o memorie vie a trecutului său istoric și de a-și întreține identitatea și valorile naționale. A le respecta anii de viață și experiența acumulată, a le acorda un loc binemeritat în societate înseamnă a avea grijă de identitatea noastră cultural-istorică, de rădăcini. Fără ei, părinții și bunicii noștri,  fără o legătură puternică care să ne unească, suntem doar niște trunchiuri care se leagănă dizarmonic, vitregiți de sursa de viață, forța și înțelepciunea originară.
Una dintre cele mai importante porunci ale lui Dumnezeu este: ,,Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca să-ți fie bine și să trăiești ani mulți pe pamântul pe care Domnul Dumnezeul tău ți-l va da ție” (Ieșire 20, 12). Așadar, există și o condiționare biblică a unui destin pozitiv, în funcție de felul în care ne tratăm înaintașii. Într-un scenariu bun, familia trebuie să le fie alături, cu răbdare, să îi înțeleagă, să le asculte povețele, să îi ajute să se simtă respectați, împliniți și utili pentru societate, iar statul trebuie să aplice acele minime măsuri de asistență socială, care să le ofere o viață demnă și decentă.
De multe ori însă, bătrânețea devine sinonimă cu sărăcia, mizeria, neputința, umilința, boala, durerea, deznădejdea, sentimentul inutilității. Ori de câte ori și din vina oricui se întâmplă acest lucru, este o rușine pentru noi toți că într-o societate modernă, cu pretenții de membră a comunităților internaționale, se tolerează astfel de fenomene.
Gradul de evoluție al unei națiuni se măsoară cel mai bine prin grija și respectul față de persoanele în etate și prin nivelul de educație al copiilor.
Întâmplarea a făcut ca, tot în cursul săptămânii trecute, pe 5 octombrie, să se celebreze și Ziua Internațională a Educației.
Acesta este un domeniu vital, al investiției în copii, în creșterea, cultivarea și hrănirea lor spirituală, pentru a avea certitudinea unui viitor cât mai bun.
Se spune că un educator este asemeni unei lumânări, care se mistuie pe sine pentru a lumina calea celorlalți. Numai prin multă dăruire și sacrificiu de sine, cunoașterea poate fi transferată generațiilor în formare, care au atâta nevoie de ea, pentru a se desăvârși în evoluție.
Această profesie dusă la perfecțiune este o sumă a unor calități și talente asumate de: prieten, actor, doctor, detectiv, psiholog, părinte, politician, investitor, antrenor, vânător de comori. Pe parcursul unei zile de muncă, un profesor le exercită cam pe toate, pentru creșterea nivelului de performanță al elevilor săi.
Un dascăl bun este și un luptător împotriva conformismului, a fricii, a apatiei, a prejudecăților, a ignoranței, a resemnării, încercând mereu să aducă la suprafață acele nestemate, care zac îngropate în unghere ascunse sau chiar neștiute.
Guvernul USL a reușit readucerea salariilor profesorilor la nivelul anterior crizei, precum și returnarea banilor pentru asigurările medicale ale pensionarilor. Este un prim pas care demonstrează schimbarea de optică la nivelul politicului executiv din România. La scurt timp după venirea la putere, cu toate piedicile, Alianța USL a căutat să corecteze erorile guvernărilor anterioare și să redea cetățenilor un trai demn și decent; a identificat și a implementat soluții pentru ieșirea din criză, pentru revigorarea economică, fără să umilească, să calce în picioare și să aducă la limita sărăciei și disperării cetățenii României. Este un drum lung și anevoios, pentru că au plecat de la realități dezastruoase, determinate de o gestionare iresponsabilă a banului public, dar avem speranța că profesionalismul, corectitudinea și buna-credință își vor spune cuvântul pentru scoaterea la liman a țării.
În ceea ce ne privește, stimați parlamentari, avem obligația de a iniția și susține proiecte de lege în sprijinul acestor categorii sociale și socio-profesionale, acesta fiind modul prin care ne aratăm considerația și prețuirea pentru cei care ne-au ales și așteaptă de la noi să punem umărul la crerea unei vieți mai bune în România.
Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu