marți, 23 octombrie 2012

”Dumnezeu ne dă, dar nu ne pune și în sertar”



sau

Necesitatea amenajării și introducerii Peșterii muzicale din Românești în circuitul turistic permanent
În acest sfârșit de săptămână a avut loc, ca de fiecare dată în luna octombrie, de 28 de ani încoace, Concertul din Peștera Românești, jud. Timiș.
Vremea frumoasă de afară a fost de partea organizatorilor, dar și a publicului meloman, care s-a strâns în număr de aproape 5.000 de persoane, pentru a se bucura de un concert unic în România și cel mai mare astfel de eveniment dintr-o peșteră din Europa de Sud-Est. Inițiativa a aparținut, în 1984, medicului Constantin Lupu și echipei de la Speotimiș, care au inaugurat prin muzică cel de-al 12-lea Speosport Republican.
Succesul acestui prim concert i-a convins pe organizatori să repete isprava până în prezent, cel puțin odată pe an. De-a lungul timpului, au concertat în incinta peșterii nume de prim rang ale muzicii clasice, jazz, blues, rock sau electronice.
Peștera muzicală este situată în apropierea satului Românești, comuna Tomești, județul Timiș și a fost explorată pe o distanță de 1.450 m. Galeriile accesibile vizitatorilor însumează 340 m, iar intrarea permite soarelui să lumineze natural pe o distanță de 70 m în adâncime. Galeria principală urmează o linie dreaptă și atinge dimensiunile maxime în Sala Liliecilor, populată de o colonie mare de viețuitoare ale întunericului. Temperatura medie oscilează între 6 și 8 grade Celsius.
Organizarea concertului în luna octombrie este cea mai puțin dăunătoare pentru colonia de lilieci, care are deja pui, ce se pot retrage în fundul peșterii, pentru a fi deranjați cât mai puțin de zgomot.
În acest an, pe 21 octombrie, au încântat audiența compozițiile lui Mozart, Dvorak, Ceaikovski și Strauss, în interpretarea orchestrei Filarmonicii Banatul din Timișoara, dirijată de unul dintre cei mai mari dirijori ai României, maestrul Ilarion Ionescu Galați, invitat alături de fiul domniei sale, reputatul violonist Florin Ionescu Galați. Speomelomanii au fost suprinși de un regal de armonie și virtuozitate, pe parcursul căruia maestrul dirijor a luat vioara și chitara, acompaniindu-și fiul violinist.
Numărul mare de iubitori de muzică cultă în spații neconvenționale a încurajat organizatorii să ia în considerare pentru anul viitor transformarea concertului într-un Festival al Liliecilor, desfășurat pe o perioadă de 2 zile. Motivațiile sunt numărul mare al coloniei de lilieci, care au și dat un nume secundar peșterii, și anume acela de Peșteră a Liliecilor, proximitatea locurilor unde s-a născut marele inventator Traian Vuia, cel care și-a numit ”Liliacul” aparatul ce a înfăptuit primul zbor autopropulsat din lume, precum și apropierea de Municipiul Lugoj, de unde se trage actorul Béla Lugosi, cel care a interpretat, în premieră mondială, rolul contelui Dracula în Statele Unite ale Americii, în anul 1927.
Astfel de concerte în spații neconvenționale au darul de a aduce mai aproape oamenii, natura și muzica de cea mai bună calitate și cresc valoarea și potențialul turistic al zonei. Este păcat ca astfel de frumuseți naturale să nu fie prețuite pe măsură și puse în valoare, după cum ar merita. Din nefericire, Peștera Românești sau Peștera Liliecilor, cum i se mai spune, nu este electrificată, nici amenajată pentru vizitatori, în afara perioadei concertelor. An de an, cu o săptămână înainte de eveniment, echipele organizatorilor se ocupă de curățenie și de amenajarea provizorie a instalațiilor de lumini.
În afara acestei peșteri, mai există alte 3 în arealul comunei Pietroasa, care ar putea fi cuprinse într-un circuit turistic al zonei orașului Făget, alături de salba de 14 biserici de lemn și mănăstirile din proximitate, alături de Complexul Turistic ”Valea lui Liman”, de Târgul Național Apicol din Făget, de satul de olari Jupânești, Fabrica de sticlă de la Tomești, una dintre primele din țară, acum nefuncțională, de Lacul Surduc, Păstrăvăria din Românești, de Casa Memorială și Muzeul Traian Vuia sau Aria Protejată ”Poiana cu Narcise” din Bătești.
Peștera din Românești este poziționată la confluența comunelor Tomești și Pietroasa și au fost depuse documentații, de către ambele autorități locale, pentru solicitarea finanțării investițiilor necesare introducerii sale în circuitul turistic permanent.
Cu câțiva ani în urmă, pe timpul cât eram primar al orașului Făget, am derulat un proiect în oglindă de cooperare transfrontalieră, în parteneriat cu orașul Szentes din Ungaria, care dispune de o superbă bază de agrement și ștrand balnear. Obiectivul a fost dezvoltarea locală, prin mobilitate transfrontalieră economică și turistică. În cadrul întâlnirilor bilaterale, am discutat pe marginea semnării unui protocol de colaborare și transfer de experiență între Baza de Agrement Szentes și Complexul Turistic ”Valea lui Liman”, din comuna Tomești. Acest obiectiv nu a putut fi materializat la cea vreme, întrucât complexul din România a fost închis pentru câțiva ani. Acum, însă, discuțiile pot fi materializate, întrucât obiectivul turistic și-a redeschis porțile, reabilitat și modernizat, gata să primească atât turiști din țară, cât și din străinătate.
Stimați colegi, având în vedere toate motivațiile expuse, adresez rugămintea, în numele locuitorilor zonei pe care o reprezint și al iubitorilor de muzică, natură și frumusețe, pentru introducerea proiectului de modernizare al Peșterii Românești pe lista priorităților finanțate prin Bugetul de Stat 2013! 
Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu