duminică, 3 noiembrie 2013

Aniversarea Armatei Române, una dintre cele mai credibile instituții ale statului



Din anul 1830, anul înființării Armatei Române moderne și până în 1951, nu a existat o zi dedicată exclusiv sărbătoririi acestei instituții. Începând cu 1951, ziua a fost sărbătorită la 2 octombrie.
De la 1959, în fiecare an, pe 25 octombrie, se sărbătorește Ziua Armatei Române, celebrându-se victoria de la Carei, jud. Satu Mare, din 1944, care a scos de sub ocupația hortysto-fascistă nordul Transilvaniei. Eliberarea întregului teritoriu național s-a obținut prin acțiunea a 525.702 militari, care au luptat între 23 august și 25 octombrie 1944. Dintre aceștia au pierit, au fost răniți sau au dispărut în luptă, 58.330. Comandantul Armatei a IV-a, gen. Gheorghe Avramescu, se adresa, în Ordinul de zi din 25 octombrie, ostașilor aflați sub comanda sa, cu următoarele cuvinte: „La chemarea ţării, pentru dezrobirea Ardealului rupt prin Dictatul de la Viena aţi răspuns cu însufleţire şi credinţă în izbânda poporului nostru. Tineri şi bătrâni aţi pornit spre hotarele sfinte ale patriei şi cu piepturile voastre aţi făcut zăgaz neînfricat duşmanului, care vroia să ajungă la Carpaţi. Zdrobit de focul năprasnic al artileriei şi de necontenitele voastre atacuri, inamicul a fost azvârlit din Ardealul scump, eliberând astfel ultima palmă de pământ sfânt al ţării.”
Eliberarea teritoriilor din nord-estul Transilvaniei nu a însemnat încetarea luptelor duse de Armata Română, care a continuat războiul împotriva fasciștilor, alături de Națiunile Unite, pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei, Austriei: ”sunt gata de un nou efort și de noi lupte alături de marii noștri aliați, până la înfrângerea totală a forțelor germane-maghiare”, era comunicatul Marelui Stat Major, din 25 octombrie 1944.
România celebrează Ziua Forțelor Armate, ca simbol al păstrării independenței și suveranității naționale. Această zi ne evidențiază faptul că Armata Română a fost și se află într-o comuniune strânsă cu Transilvania, leagănul genezei și evoluției istorice a poporului român, cea care a dat tonul în lupta pentru îndeplinirea idealurilor tuturor românilor, de suveranitate, unitate, independență și integritate teritorială. Armata Română și-a îngemănat întotdeauna misiunea și acțiunea cu destinul poporului român, apărând teritoriul țării, garantând suveranitatea, independența statului român și a democrației constituționale, oferind protecție cetățenilor țării și ajutor în situații cruciale sau contribuind activ și concret la asigurarea securității și apărării colective, la nivel internațional.
După Revoluția din 1989, prima acțiune peste hotare a Armatei Române a început în martie 1996: Batalionul 96 Geniu, alături de contingentele armatelor țărilor membre NATO, în teatrele de operațiuni din Bosnia-Herțegovina. Din 2000, am participat în Kosovo, la misiunea NATO KFOR, iar, din 2003 până în iulie 2009, în Irak.
În prezent, Armata Română participă cu 1.405 efective în misiuni internaționale de combatere a terorismului, umanitare și de asigurare a păcii; 1.319 efective activează sub egida NATO. În Afganistan, România și-a trimis primul batalion de infanterie, format din 405 militari, în 2002, pentru a oferi asistență în asigurarea securității teritoriilor. De atunci am pierdut 25 de militari români, iar 122 au fost răniți. În prezent,  participăm, în Afganistan, cu 1.027 efective. Acolo, militarii români au de înfruntat atacurile aproape zilnice ale insurgenților, cu dispozitive explozive, rachete sau mortiere.
Armata Română, alături de Biserică, reprezintă una dintre cele două instituții ale statului, care beneficiază de cea mai mare încredere din partea populației. Aceeași apreciere se întâlnește și în celelalte state ce compun UE. O explicație rezidă din considerentele că Armata este percepută ca fiind o sursă de speranță, un factor de unitate, stabilitate, îndeosebi în situații de criză; este strâns legată de promovarea și apărarea intereselor naționale; reprezintă un sistem de referință pentru celelalte instituții ale statului, cu atribuții în apărare și securitate națională; este un garant, o păstrătoare și o purtătoare a tradițiilor, a valorilor militare și naționale. Armata, ca instituție a statului, este valorizată pozitiv de majoritatea populației, este percepută ca fiind utilă și legitimă social și purtătoare de răspunderi cu caracter permanent, dar și ad-hoc, generate de alterarea mediului de securitate la nivel național, zonal, regional sau global.
Stimați colegi, Armata Română trece printr-un complex proces de restructurare, ce are ca scop modernizarea și eficientizarea, prin reducerea personalului și achiziționarea de tehnologii noi, compatibile cu standardele internaționale. Să nu uităm că în anii `90, Armata dispunea de un efectiv de 300.000 de membrii, iar acum avem doar 70.000, în condițiile asigurării unor standarde înalte de calitate a serviciilor.
Cu ocazia aniversării a 69 de ani de la momentul istoric octombrie 1944, urez ”La mulți ani, cu sănătate!”, tuturor celor care au îmbrăcat vreodată uniforma militară și au purta în sufletul lor onoarea și mândria de a apăra cu supremul preț omenesc pământul străbun, care s-au dăruit până la sacrificiu pentru interesul național!
Ne plecăm, în semn de prețuire și respect, în fața curajului, patriotismului și abnegației ostașilor români, aducându-le mulțumire pentru tot ce au făcut spre apărarea pământului străbun sau în îndepărtatele teatre de operațiuni de război, pentru a putea să fim liberi, independenți, suverani, demni și mândri că suntem români!
Dumnezeu să vă ocrotească!
Se știe totodată că asaltul de la Carei a fost planificat să se desfășoare special pe data de 25 octombrie, ziua de naștere a Regelui Mihai, ca un omagiu adus Majestății Sale.
Așadar, îi urăm și noi Majestății Sale ”La mulți ani! O viață lungă, cu sănătate și bucurii!
Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu