duminică, 3 noiembrie 2013

Simplificarea procedurilor pentru schimbarea categoriei de folosință a terenurilor agricole, în zonele defavorizate



INTERPELARE

ADRESATĂ:
D-lui Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin

DE CĂTRE:

Deputat PSD Timiş, Dorel Covaci


SUBIECT:  Simplificarea procedurilor pentru schimbarea categoriei de folosință a terenurilor agricole, în zonele defavorizate

Stimate Domnule Ministru,
Conform legislației în vigoare, categoria de folosință a terenurilor agricole, în cazul persoanelor fizice, se poate schimba, prin depunerea la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară a unui dosar, care cuprinde actele de proprietate, planul cadastral cu identificarea parcelei, declarația pe proprie răspundere a proprietarului că dorește schimbarea categoriei de folosință, autentificată notarial, și o cerere-tip.
În urma informărilor din teritoriu, am luat act de faptul că această procedură este considerată prea complicată și implică totodată costuri mult prea ridicate pentru proprietarii de terenuri arabile din zonele defavorizate (categorii inferioare de fertilitate), care tocmai din considerente financiare se află în imposibilitatea de a le întreține și cultiva. Mulți sunt obligați să plătească impozite aferente arabilului (mai mari) pentru suprafețe, în realitate, înțelenite (pășuni sau fânețe), conform unei evidențe învechite a terenurilor.
Ca o alternativă, considerăm că soluția cea mai potrivită, în cazul zonelor defavorizate, este transferarea responsabilităților la nivel de administrație publică locală, care să opereze modificările în Registrul Agricol, în funcție de declarația pe proprie răspundere a proprietarului, și să efectueze verificările în teren.
În speranța că dificultățile întâmpinate în practică în aplicarea legislației își vor găsi rezolvarea pe această cale, aștept un răspuns scris din partea dumneavoastră!
Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu