marți, 5 noiembrie 2013

Programul Național pentru Dezvoltare Rurală accesibil orașelor mici, satelor arondate orașelor, zonelor periurbane



INTERPELARE

ADRESATĂ:
D-lui Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin

DE CĂTRE:

Deputat PSD Timiş, Dorel Covaci

Deputat PSD Timiș, Sorin Stragea

SUBIECT:  PNDR pentru orașele mici, satele aparținătoare orașelor, zonele periurbane

Stimate Domnule Ministru,
Conform Cartei europene a spațiului rural, acesta cuprinde ”o zonă interioară sau de coastă, care conține satele și orașele mici, unde majoritatea terenurilor sunt utilizate pentru agricultură, silvicultură, acvacultură și pescuit; activități economice și culturale ale locuitorilor acestor zone ; amenajările de zone neurbane pentru timp liber și distracție (sau rezervații naturale); alte folosințe (cu excepția celor de locuit)”. Se mai poate spune că este ”un patrimoniu peisagistic de viață și de muncă valoros, fructul unei îndelungate istorii și a cărui salvgardare constituie o vie preocupare pentru societate”.
Recomandarea 1296/1996 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care a adoptat Carta europeană a spaţiului rural, consideră că, în realizarea obiectivelor sale în această direcţie, trebuie să se procedeze în mod unitar, pe baza unei concepţii unice şi a unor acţiuni concertate, cu scopul ”ameliorării condițiilor de viață și de muncă în zonele rurale”.
Conform Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), spațiul rural include localități cu o densitate sub 150 locuitori/km2.
În România, o localitate rurală este aceea în care majoritatea forţei de muncă se află concentrată în agricultură, silvicultură, pescuit, oferind un mod specific şi viabil de viaţă locuitorilor săi, şi care, prin politicile de modernizare, îşi va păstra şi în perspectivă specificul rural. La ora actuală, spațiul rural este încă definit, conform Legii 2/1968 privind organizarea administrativ-teritorială, ca suprafață administrativă a comunelor existente pe teritoriul țării.
Cu toate acestea, pe teritoriul administrativ urban al României există un număr de 463 de localități, care prezintă caracteristici rurale, iar un număr de 250 de așezări urbane (orașe și municipii), cu o populație sub 25.000 de locuitori, au indicatorii cantitativi și calitativi de dezvoltare urbană sub limita stabilită prin Legea 351/2001 privind Planul de Amenajare a Teritoriului Național, cu modificările și completările ulterioare.
Aceste premise creează necorelări între cerințele PNDR și situația reală: spre exemplu, Grupurile de Acțiune Locală, constituite prin Axa Leader a PNDR, au în componență și orașe mici și sate aparținătoare orașelor, cu populația până la 25.000 de locuitori, eligibile pentru Leader, care însă nu pot fi asimilate zonelor rurale, conform definiției în vigoare, și nu au posibilitatea de a accesa, prin urmare, fonduri comunitare prin acest Program. 
Asumând cele de mai sus, considerăm că Măsurile PNDR 2014-2020 ar trebui să poată fi implementate și în orașele mici, în satele aparținătoare orașelor sau zonele periurbane.
În speranța că dificultățile întâmpinate în practică își vor găsi rezolvarea pe această cale, așteptăm un răspuns scris din partea dumneavoastră, prin care să ne evidențiați soluțiile pe care le aveți în vedere!
Vă mulțumim!

Cu stimă,
Deputat, Dorel Covaci
Deputat, Sorin Stragea
Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu