duminică, 1 decembrie 2013

La mulți ani, România! La mulți ani, români de pretutindeni!


1 Decembrie 1918 reprezintă o pagină sublimă a istoriei României. Anul 1918 a fost un an providenţial pentru soarta românilor: la 27 martie, Basarabia revenea la Patria mamă; la 28 noiembrie, era rândul Bucovinei; pentru ca, la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, să se realizeze unul din visele seculare ale naţiunii române, desăvârşirea statului naţional unitar român, prin unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.
Unirea Transilvaniei, Bucovinei și Basarabiei cu Vechiul Regat nu a fost un act politic rupt din contextul european, ci o consecință firească a luptei românilor pentru unitate națională. Aceasta a început în anul 1600, când Mihai Viteazu a reușit unirea militară a provinciilor, pentru o perioadă scurtă de timp, și a continuat prin unirea Țării Românești cu Moldova, în anul 1859, sub sceptrul lui Alexandru Ioan Cuza.
Potrivit istoricului Florin Constantiniu, ”Marea Unire nu a fost rezultatul participării României la război, a obținerii vreunei victorii militare, ci doar actul de voință al națiunii române. O necesitate istorică s-a dovedit mai puternică decât orice guvern sau partid, culpabil de egoism sau incompetențe și, punând în mișcare națiunea, i-a dat acea forță uriașă, ca peste toate adversitățile, să dea viață aspirației sale: statul național”. Nici partizanii Antantei, nici cei ai Puterilor Centrale nu au avut în vedere revoluţia din Rusia şi destrămarea monarhiei austro-ungare. După raţionamentul acestora: victoria Antantei ne-ar fi putut da Bucovina, Transilvania şi Banatul, iar cea a Puterilor Centrale - Basarabia; o biruinţă o excludea pe cealaltă, astfel că nimeni nu vedea cum ar fi fost cu putinţă ca toate aceste provincii să se alipească, aproape simultan, Vechiului Regat.
Conștiința desăvârșirii unității neamului nostru, a realizării statului național, s-a aprins ca o flacără în mii și mii de piepturi și a generat un elan și o forță imensă, care au nimicit orice împotrivire. Din acel moment, inimile tuturor românilor au început să bată într-un singur trup: acela al României – patria mamă regăsită.
Dintre toate manifestările suveranităţii naţionale, un crez și un imn care pleca de pe buzele tuturor românilor asupriți de stăpânirile nedrepte, cea mai măreaţă a fost, fără îndoială, Adunarea de la Alba Iulia. S-a distins nu numai prin covârşitoarea mulţime care a luat parte, dar şi prin însufleţire și entuziasm, prin demnitatea cetăţenească a celor ce aduceau acum României întregite o parte prețioasă a vechii Dacii de acum 2.000 de ani, pământul şi poporul, care printr-un destin vitreg a fost ţinut timp îndelungat sub talpa cârmuirilor străine şi împiedicat să-şi urmeze cursul firesc al dezvoltării, la sânul patriei mamă.
Orașul Alba Iulia a mai fost și altădată martorul unor evenimente de seamă ale istoriei şi culturii românești. Aici a realizat Mihai Viteazu, în 1599-1600, prima unire politică a celor trei ţări româneşti; tot aici a apărut, în 1648, Noul Testament de la Bălgrad al mitropolitului Simion Ştefan; la Alba Iulia au suferit martiriul, în 1785, Horia şi Cloşca şi tot aici au fost încoronaţi, la 15 octombrie 1922, Regele Ferdinand şi Regina Maria, primii suverani ai României. „România nu poate fi întreagă fără Ardeal, România nu poate fi mare fără jertfă. Ardealul e leagănul care i-a ocrotit copilăria, e şcoală care i-a făurit neamul… e scânteia care aprinde energia,… e întristarea care îndepărtează vrăşmaşul, e viaţa care cheamă viaţa”, spunea Nicolae Titulescu, în ”Pledoarii pentru pace”.
Statul român întregit trebuie preţuit ca unul dintre cele mai statornice, având fundamente adânci şi solide în esența poporului român, în legăturile lui sufleteşti, consolidate prin unitatea aceluiaşi grai, aceleeaşi credinţe, aceloraşi datini şi obiceiuri, în asemănarea aşezămintelor străbunilor, în geografia pământului strămoşesc, şi, mai presus de toate, în puterea conştiinţei naţionale, cea care întregește și întărește toate celelalte temeiuri.
După cum consemna marele istoric și om politic, Nicolae Iorga: ” Unirea românilor trebuie înfăţişată totdeauna, potrivit adevărului, ca urmarea firească a unei pregătiri istorice de sute de ani, în cursul cărora acest popor de eroi şi de mucenici a izbutit să-şi apere cu uimitoare stăruinţă ”sărăcia şi nevoile şi neamul” (M. Eminescu - ”Scrisoarea a III-a”), rămânând împotriva tuturor năvălirilor barbare şi vremelnicelor stăpâniri străine, în cea mai strânsă legătură cu pământul strămoşesc în care, ca într-un liman de mântuire, şi-a putut adăposti traiul de-a lungul vremilor de urgie.
Mihai Eminescu, poetul național, spunea despre poporul român: Era un popor brav, acela care a impus tribut superbei împărătese de marmură a lumii - Roma. Era un popor nobil, acela a cărui cădere te împle de lacrimi, iar nu de disperare, iar a fi descendentul unui popor de eroi, plin de nobleţe, de amor de patrie şi libertate, a fi descendentul unui asemenea popor n-a fost şi nu va fi ruşine niciodată”.
Trăirile, simțirile și faptele străbunilor noștri, cutezanța lor, credința nestrămutată, dăruirea, unitatea, dragostea de țară și popor, spiritul de sacrificiu, grija pentru urmași și respectul pentru înaintași trebuie să ne inspire în croirea drumului pe care-l avem de străbătut ca națiune. Așa cum ei au izbutit, putem schimba și noi soarta României în bine, numai dacă suntem uniți în adâncul sufletului, ”în cuget și-n simțire”, dacă putem să ne privim ca frați, fără ură, ranchiună, egoism și meschinărie!
În ziua în care tricolorul flutură pe toate continentele, acolo unde bate o inimă de român, fie ca Dumnezeu să-i ocrotească pe frații noștri, oriunde s-ar afla!
La mulți ani, România! La mulți ani, românilor de pretutindeni!
Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu