duminică, 29 iunie 2014

Biserica și statul în comuniune, la Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei


Creștinismul și-a adus o contribuție majoră la dezvoltarea civilizațiilor lumii, la stabilirea și implementarea sistemului de valori universal.
Este un fapt simbolic că Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei, o organizație reprezentată la nivel mondial, aniversează 21 de ani de existență la Moscova, unul din vechile centre ale creștinătății. Evenimentul se desfășoară în perioada 26-30 iunie 2014, iar tema dezbătută va fi: ”Democrația parlamentară – creștinism – ortodoxie – valori și concepte”.
Trăim vremuri în care statele și națiunile se confruntă cu provocări noi, de natură economică, politică, spirituală, socială, culturală, de mediu, de securitate. Experiența ne demonstrează că ele trebuie abordate prin eforturi coordonate, asistență mutuală, comunicare și cooperare.
De-a lungul istoriei, am învățat că pacea planetară este starea de fapt fără de care dorințele și aspirațiile ființei umane nu pot fi realizate; ea unește oameni, popoare și creează premisele pentru cooperare și prosperitate.
Adunarea Interparlamentară simbolizează ideea solidarității creștine și a consolidării valorilor culturale comune. De la începuturile sale, Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei și-a orientat activitatea în concordanță cu valorile și principiile umanitare universale, a servit cauza cooperării între popoare și a găsirii unor răspunsuri și soluții eficiente la provocările momentului. În cei 21 de ani de existență, Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei s-a preocupat de dialogul intercultural, dezvoltarea și meținerea relațiilor interumane nealterate, apărarea drepturilor omului, ale minorităților religioase și naționale, solidaritate, cooperare, cunoaștere și înțelegere mutuală, coexistența popoarelor în pace și bună înțelegere, acomodarea realităților globalizării, eradicarea fenomenelor care țin de intoleranța religioasă și etnică, naționalismul extrem.
Principiile comune ale toleranței și solidarității, ale dialogului inter-religios și ale eforturilor conjugate pentru pacea și prosperitatea popoarelor se aplică în contextul respectării standardelor morale și etice, pentru a aduce laolaltă state și oameni, iar biserica joacă un rol important în acest proces.
Biserica are nu doar un rol la nivel național, în consolidarea coeziunii națiunii și prezervarea identității naționale, ci și acela de a promova stabilirea unor relații culturale eficiente cu alte religii și popoare, înțelegerea și respectarea valorilor lor spirituale, culturale și istorice.
Din primele secole, Biserica a constituit un pilon pentru stat, un al doilea administrator și organizator la nivel național în situații de criză politică, un contributor prețios la consolidarea unității popoarelor, la dezvoltarea și prezervarea culturii, artei, științei, educației, conștiinței naționale.
Unele dintre problemele majore ale vremurilor noastre își trag seva din încercarea de a implementa ideea de stat secular, de separare a bisericii de stat, care duce, inevitabil, la alienarea structurilor de stat de instituțiile religioase, la indiferență față de problemele religioase și spirituale. Din nefericire, aceste încercări se află tocmai la baza problemelor pe care statul încearcă să le rezolve de unul singur.
Pe această direcție, considerăm extrem de bine-venită inițiativa Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei, care reunește pe acei politicieni deschiși la rezolvarea problemelor vitale, ce au consecințe grave în sfera politicului, economicului, socialului, spiritualului, dar și a altor domenii relevante.
Meritul Adunării Interparlamentare este de a pune laolaltă politica și credința, activitatea legislativă și grija pentru oameni, căutând să lărgească înțelegerea și asimilarea spiritualității în lume și să întărească valorile tradiționale creștine în legislațiile naționale.
Interacțiunea parlamentarilor din state diferite, în cadrul Adunării, creează un precedent și chiar o garanție pentru pace și fraternitate între statele participante și conduce la depășirea tensiunilor și neînțelegerilor, care, de multe ori, survin ca o consecință a unor erori de percepție sau interpretare.
Stimați colegi, este esențială cooperarea între stat și biserică pentru rezolvarea problemelor: sărăciei, șomajului, migrației forței de muncă, sănătății precare, categoriilor defavorizate, cu dizabilități, bătrânilor, copiilor, violenței în familie, delincvenței juvenile, destrămării familiilor etc. În calitate de instituție sau organizație care aplică politicile sociale, Biserica devine parte funcțională a societății civile și poate contribui la furnizarea unor servicii sociale mai puțin costisitoare, comparativ cu cele finanțate prin bugetele publice. Statul poate valorifica experiența îndelungată a Bisericii, vocația sa definitorie de a sluji pe cei aflați în nevoi sau suferințe, dar și credibilitatea de care se bucură în rândul oamenilor, pentru a aplica măsurile de asistență socială cu succes, pentru a crea o societate mai bună și un nivel de trai favorabil pentru cetățeni. În această direcție, este obligatorie funcționarea, la nivel național, a unor organisme consultative, care să reunească reprezentanți ai cultelor religioase, ai Ministerului Muncii și ai Secretariatului pentru Culte, care să acționeze sinergic pentru îmbunătățirea, la nivel material și spiritual, a vieții oamenilor.
Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu