luni, 8 septembrie 2014

Importanța ordonanței prin care aleșii locali și județeni pot opta pentru apartenența politică



Guvernul a aprobat pe data de 28 august ordonanța de urgență, prin care primarii, președinții consiliilor județene, consilierii locali, cei județeni și candidații declarați supleanți vor avea la dispoziție 45 de zile pentru a-și exprima în scris opțiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără a-și pierde calitatea dobândită în urma alegerilor.
Acest demers este similar celui inițiat de Alianța DA, în 2006, mai exact, de partidele politice care formează acum Alianța Creștin Liberală.
Rațiunea emiterii acestei ordonanțe o constituie multitudinea solicitărilor aleșilor locali și județeni, care au semnalat existența unor probleme generalizate în teritoriu, de instabilitate în administrația locală, datorată apariției unor noi partide pe eșichierul politic, dezmembrării unor alianțe și constituirii altora noi.
Odată cu ruperea USL, apariția PMP, PLR și a Alianței ACL, mulți aleși din teritoriu au început să susțină public un alt partid decât cel pe listele căruia au candidat sau, în prezent, afiliați unui partid aflat în opoziție, au dorit să rămână loiali programului politic USL, pe care și l-au asumat la alegeri și care le-a adus votul cetățenilor. Din nefericire, aceste decizii le-a atras amenințări din partea conducerii partidului sau chiar retragerea sprijinului politic. În Colegiul nr. 9 Timiș, în localitățile Săcălaz, Sacoșu Turcesc și Teremia Mare, mi-au fost semnalate astfel de cazuri, de primari și consilieri locali ai PNL (acum divizat în Alianța Creștin Liberală și Partidul Liberal Reformator), ajunși pe lista neagră a propriului partid, tocmai datorită acestor considerente. Aceste cazuri generează blocaje la nivel de administrații locale și județene, probleme în obținerea majorităților în consilii sau chiar procese în instanță, datorită unor situații complicate, în care, din diverse motive, unii consilieri aleși pe lista comună a fostului USL au părăsit funcțiile, iar locurile au rămas vacante, întrucât nu se știe dacă ar trebui să le urmeze un supleant din același partid cu cel care a părăsit funcția sau următorul pe lista fostului USL.
Stimați colegi, în prezent, autoritățile administrației publice locale se confruntă cu disfuncționalități, ca urmare a reorganizării unor partide, alianțe politice sau alianțe electorale. Legislația în vigoare nu oferă soluții clare în cazul rupturilor politice, apărute pe parcursul mandatului autorităților locale, pentru a contracara efectele negative asupra continuității și stabilității activității autorităților locale, manifestate în dauna satisfacerii nevoilor comunităților.
Aceste situații trebuie clarificate într-un timp cât mai scurt, mai ales că la sfârșitul anului trebuie să înceapă sesiunile de depunere de proiecte de finanțare europeană pentru administrațiile publice. Sunt acte care trebuie adoptate în consilii, sunt investiții care trebuie să-și găsească finanțarea, iar pericolul blocajelor instituționale și chiar financiare trebuie anihilat, în interesul comunităților locale! Foarte mulți aleși locali au candidat din partea unor partide, cu o anumită orientare politică, dar, în prezent, activează în altele. Este necesar ca cei în cauză să poată decide, în mod democratic, dacă respectă deciziile radicale, luate la nivel central, care i-au propulsat în alte tabere, fără a fi consultați, sau dacă aleg să respecte dorința cetățenilor, exprimată prin vot.
Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu