INTERPELARE
ADRESATĂ:
D-lui Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin
DE CĂTRE:
Deputat PSD Dorel Covaci, Colegiul nr. 9 Timiş
SUBIECT:
Carențe ale OUG 96/2002 – Programul Laptele și Cornul
Stimate Domnule Ministru,
Cu
referire la OUG 96/2002, privind acordarea de produse lactate și de
panificație elevilor din învățământul de stat și privat din ciclul
primar,
gimnazial și preșcolar cu program normal de 4 ore, vă supun atenției următoarele:
- Conform
legislației europene, produsele lactate
de tipul iaurt, sana, brânzeturi, lapte praf, etc. se măsoară în grame,
iar laptele de consum în mililitri. În schimb, legislația națională
(Hot. 714/2008
– Anexa-punctul
I.1.) nu diferențiază cele două grupe mari de produse, specificând
generic că produsele lactate (lapte UHT pasteurizat, lapte bătut, iaurt
simplu integral) se vor furniza la ambalaj de 200 g/unitate.
- Prin Hot. 761/2011 se reușește parțial
clarificarea problemei. Astfel, în Anexă – punctul 1(1), litera a), se
precizează că se va furniza lapte tratat termic UHT și pasteurizat în
ambalaje de 200 ml. Pentru produsele din lapte fermentat (iaurt) se
precizează doar unitatea de măsură – gramul, fără
a se impune, de data aceasta, cantitatea, respectiv 200 g.
- Dacă în anii trecuți
se oferea elevilor doar iaurt în ambalaj de 200 g, odată cu începerea
Anului Școlar 2012-2013, unii distribuitori au profitat de această
neclaritate și au furnizat produse la 125 g sau chiar mai puțin,
încasând contravaloarea corespunzătoare ambalajului obișnuit
(200 g).
- Toate acestea fiind zise, este
evident că avem de-a face cu un dublu prejudiciu: pe de o parte,
beneficiarii (copiii) și, pe de altă parte, Bugetul de Stat și Uniunea
Europeană, care finanțează o parte din acest Program.
- În plus, Legea
6/2012,
articolul 1, punctul 2(4) precizează că singurul produs derivat din
lapte, acceptat pentru distribuție, este iaurtul. Considerăm însă că o
completare a articolului
ar fi oportună, pentru a se asigura o implementare mai corectă și
unitară a Programului, pentru o utilizare mai eficientă a resurselor
naționale și europene. Propunerea se referă la necesitatea specificării
unor caracteristici-cerințe ale produsului iaurt
(greutate, grăsime, proteine, etc.), așa cum sunt precizate pentru
produsul de bază, respectiv laptele (200 ml, 1,8% unități de grăsime,
3,2% proteine).
În speranța că problemele întâmpinate
în practică în aplicarea legislației își vor găsi rezolvarea, aștept răspuns scris.
Vă mulțumesc!
Loading
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu