vineri, 22 februarie 2013

Carențe ale OUG 96/2002 – Programul Laptele și Cornul

INTERPELARE


ADRESATĂ:
D-lui Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin

DE CĂTRE:

Deputat PSD Dorel Covaci, Colegiul nr. 9 Timiş


SUBIECT: Carențe ale OUG 96/2002 – Programul Laptele și Cornul


Stimate Domnule Ministru,

Cu referire la OUG 96/2002, privind acordarea de produse lactate și de panificație elevilor din învățământul de stat și privat din ciclul primar, gimnazial și preșcolar cu program normal de 4 ore, vă supun atenției următoarele:
-     Conform legislației europene, produsele lactate de tipul iaurt, sana, brânzeturi, lapte praf, etc. se măsoară în grame, iar laptele de consum în mililitri. În schimb, legislația națională (Hot. 714/2008 – Anexa-punctul I.1.) nu diferențiază cele două grupe mari de produse, specificând generic că produsele lactate (lapte UHT pasteurizat, lapte bătut, iaurt simplu integral) se vor furniza la ambalaj de 200 g/unitate.
-     Prin Hot. 761/2011 se reușește parțial clarificarea problemei. Astfel, în Anexă – punctul 1(1), litera a), se precizează că se va furniza lapte tratat termic UHT și pasteurizat în ambalaje de 200 ml. Pentru produsele din lapte fermentat (iaurt) se precizează doar unitatea de măsură – gramul, fără a se impune, de data aceasta, cantitatea, respectiv 200 g.
-     Dacă în anii trecuți se oferea elevilor doar iaurt în ambalaj de 200 g, odată cu începerea Anului Școlar 2012-2013, unii distribuitori au profitat de această neclaritate și au furnizat produse la 125 g sau chiar mai puțin, încasând contravaloarea corespunzătoare ambalajului obișnuit (200 g).
-     Toate acestea fiind zise, este evident că avem de-a face cu un dublu prejudiciu: pe de o parte, beneficiarii (copiii) și, pe de altă parte, Bugetul de Stat și Uniunea Europeană, care finanțează o parte din acest Program.
-     În plus, Legea 6/2012, articolul 1, punctul 2(4) precizează că singurul produs derivat din lapte, acceptat pentru distribuție, este iaurtul. Considerăm însă că o completare a articolului ar fi oportună, pentru a se asigura o implementare mai corectă și unitară a Programului, pentru o utilizare mai eficientă a resurselor naționale și europene. Propunerea se referă la necesitatea specificării unor caracteristici-cerințe ale produsului iaurt (greutate, grăsime, proteine, etc.), așa cum sunt precizate pentru produsul de bază, respectiv laptele (200 ml, 1,8% unități de grăsime, 3,2% proteine).
În speranța că problemele întâmpinate în practică în aplicarea legislației își vor găsi rezolvarea, aștept răspuns scris.
Vă mulțumesc!
Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu