luni, 25 februarie 2013

Emilia Comișel – o viață dedicată cântecului popular românesc



Pe data de 28 februarie se împlinesc 100 de ani de la nașterea doamnei folclorului românesc, Emilia Comișel, profesor universitar doctor, etnomuzicolog de talie internațională, folclorist, membru al Uniunii Compozitorilor din România.
S-a născut la Ploiești și a început studiile muzicale pentru vioară la vârsta de 7 ani, împreună cu tatăl său, cunoscutul institutor, profesor de muzică și dirijor de cor, Gheorghe Comișel.
Încă din timpul studiilor universitare, la recomandarea profesorului, compozitorului și cercetătorului științific, Constantin Brăiloiu, fondatorul etnomuzicologiei românești, Emilia Comișel s-a dedicat studierii, cercetării și valorificării creațiilor muzicale populare din principalele zone etnofolclorice ale României, dar și din teritoriile locuite de românii din afara granițelor (Canada, Grecia, Italia, Albania, Franța, Iugoslavia, Bulgaria).
Studentă energică, pasionată, disciplinată, mânată de aspirații înalte, a făcut primele studii de teren în Fundul Moldovei în 1928, în Drăguş, Transilvania, în 1929, şi în Runcu, Gorj, în 1930. Încă din tinerețe a rămas definitiv atașată de plaiurile vestice. A publicat nenumărate studii și cărți despre folclorul din ținutul Pădurenilor, Dobrogea, Vrancea, Moldova, Valea Timocului, Banatul Voievodinei și, nu în ultimul rând, zona Făgetului – Timiș, un ținut de suflet pentru domnia sa.
Iubitoare a plaiului, portului și tradițiilor, a cules peste 9.000 de melodii, mărturii peremptorii ale geniului țăranului român. Mică de statură, veselă și plină de energie, călătorea neobosită prin cele mai îndepărtate și uitate colțuri ale țării, cu trenul, șareta, căruța sau pe picioare, pe arșiță sau prin ger, pentru a mai afla vreo comoară, ce sta gata să fie scoasă la lumină. Pe vreme aspră, știa că are cele mai mari șanse să găsească țăranul la casa lui, cu timp și dispoziție de cântat și povestit, de legănat lacrimi și doruri. Aceasta era marea ei fericire: să descifreze tainele şi expresivitatea artistică a sufletului românesc.
Strălucit discipol al marelui Constantin Brăiloiu, Emilia Comișel a izbutit să publice întreaga sa operă în 8 volume. În paralel cu activitatea științifică, a fost și un eminent cadru didactic, inițial la Liceul Pedagogic din Ploiești, apoi a predat cursuri de folclor la Universitatea de Muzică București.
I s-au decernat, de-a lungul carierei, ordine și medalii ale statului român, premii ale Academiei Române și distincții internaționale: ca membru al Societății Internaționale de Folclor din Londra, Paris, Basel (Elveția), trei premii ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor și, în 2008, Marele Premiu al acestei prestigioase uniuni de creație. A fost numită cetățean de onoare al orașelor Ploiești și Făget – Timiș.
Suflet mare și bun, a sprijinit debutul a numeroși interpreți de muzică populară cu talent și le-a ghidat pașii către atingerea gloriei profesionale. Nume cu sonoritate în folclorul de prim rang îi datorează poate netezirea drumului în viață, o încurajare la momentul oportun, repertoriul, costumele sau alte alegeri inspirate în carieră. În acest scop, al ajutorării și propulsării tinerelor talente, al diseminării gustului pentru folclor în rândul noii generații, s-a ocupat și de organizarea unor festivaluri și evenimente folclorice și de lansarea tinerilor cântăreți populari.
O femeie cu o bogăție sufletească imensă, pe care am avut norocul și onoarea de a o cunoaște, a trăit extrem de modest și cumpătat. A suferit drama marilor oameni ai culturii românești, peste care contemporaneitatea așază praful uitării, încă din timpul vieții, odată ce bătrânețea neiertătoare îi izolează de tot ceea ce reprezintă  carieră, profesiune, viață activă.
După o viață neobosită, a cărei constantă a fost o mare iubire față de oameni și față de muzica tradițională românească, a trecut în lumea cea veșnică, lăsând un gol imens în sufletele celor care au cunoscut-o și au prețuit-o.
Stimați colegi, avem printre noi oameni mari, care slujesc cu demnitate și credință neamul românesc, care ne îmbogățesc cu inestimabile valori cămara sufletului, dar nu știm să îi apreciem în timpul vieții. După trecerea lor în neființă conștientizăm păcatul, dar trăim în continuare cu el. Peste toți și toate se va așeza cenușa timpului, în cele din urmă, dar e un sacrilegiu să nu le arătăm prețuirea și respectul cuvenit marilor nume ale culturii românești, atâta timp cât încă mai avem șansa de a-i avea printre noi.
Cu veșnică recunoștință, ne rugăm pentru ei, pentru odihna și pacea sufletului lor!
Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu