miercuri, 15 februarie 2012

100 de ani de la prima Zi Internațională a Femeii


Femeia este celebrată încă din antichitate, dar abia din anul 1911, adică cu exact 100 de ani în urmă, se organiza prima Zi Internațională a Femeii. Această sărbătoare pune, în fiecare an, accentul pe una dintre cele mai flagrante inegalități din vremurile noastre: prea puține femei se află la putere, fie că este vorba despre politică sau despre mediul de afaceri. Din păcate, noi ca popor, deși am avansat din punct de vedere al gradului de civilizație, deschiderii spre modernism, asumării unor modele de succes ale vecinilor noștri din Comunitatea Europeană, la capitolul egalitate de șanse încă ne aflăm printre cei din urmă. Chiar la nivel mondial, parlamentele  naționale se bucură de o prezență feminină mult mai mică decât cele europene. În România, media de femei europarlamentari este de 40%, pe când a femeilor din parlamentul naţional nu depăşeşte 10%: 46 din 471 parlamentari sunt doamne, dintre care 8 din 137 senatori și 38 din 334 deputați. Alături de Ungaria, Irlanda, Slovenia şi Cipru, România este astfel, sub acest aspect, codaşa Europei.
Pe de altă parte, femeile din România câștigă cu 10% mai puțin decât bărbații, pentru același job, având aceleași studii și nivel de experiență. Acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană promovează, în mod activ, egalitatea dintre femei și bărbați, prin acțiuni menite să asigure egalitatea de șanse și să combată orice discriminare bazată pe sex, la nivel salarial sau de accedere la poziții.
Începutul de primăvară, renașterea naturii și femeia sunt puse an de an în același buchet, care ne înviorează, ne tonifică, după o iarnă lungă, friguroasă și istovitoare, ne binedispune și ne determină parcă să privim viața mai cu optimism, mai cu încredere și determinare pentru reușită.
Alături de femeile din viața noastră ne bucurăm parcă altfel de tot ce ne înconjoară. Ne surprind mereu în cele mai neașteptate forme și momente. Cu îngăduință și suport ne ajută să fim mai prudenți și ponderați, în situații de risc și incertitudine, mai temperați în momente nefavorabile și stresante, mai pasionali și entuziaști, când trebuie să fim convingători și să pășim înainte. În vârtejul în care trăim, ele sunt cele care ne aduc cu picioarele pe pământ mereu și care veghează la echilibrul nostru interior și la cel al familiei, nepermițând ca stresul și grijile să erodeze pacea și armonia din casă. Trăiesc mai intens și mai profund decât noi sentimentele, se exteriorizează mai ușor, știu ce e dragostea, cum se dăruiește și cum se primește. Intervențiile lor sunt mai intuitive, mai psihologice și, în concluzie, mai eficace.
Călători efemeri într-o lume în continuă mișcare căutăm mereu frumusețea, bunătatea, puritatea. Când spui femeie te gândești la toate aceste valori inestimabile, de aceea, probabil că fiecare femeie din viața noastră este comoara supremă pentru care luptăm în fiecare zi s-o merităm, s-o păstrăm și să ne încânte cu toate minunățiile ei. Îi căutăm confirmarea, îi dedicăm succesele, îi ascundem uneori rușinați eșecurile, îi tânjim privirile admirative.
Spunând femeie, spui mamă, familie, datorie, sacrificii, uneori teamă, sensibilitate, responsabilitate. Femeile au câştigat pariul cu prejudecăţile. Nu sunt fragile, ci stă în puterea lor să fie stăpâne pe propriul destin. Pot reuşi, prin muncă, inteligenţă şi intuiție, să fie sus, acolo unde merită. O femeie poate fi orice își dorește: de la profesiuni tradițional legate de latura feminină, la profesii care credeam, cu vanitate, că sunt doar apanajul bărbaților.
Zâmbetul unei femei deschide uși închise, dărâmă ziduri, leagă și dezleagă alianțe, prietenii, șterge lacrimile și ne luminează fața.
Visăm  cu ochii deschiși la voi în fiecare zi: la mama care ne adormea cu un cântec de leagăn și ne săruta pe creștet cu duioșie, la soția sau iubita care ne privește cu dragoste și îngăduință, la fiica care ne face atât de mândrii și extra-protectivi, mai tot timpul.
Unicul lucru greșit la o femeie este că, de multe ori, obișnuită să trăiască pentru ceilalți, să dăruiască, să se dedice, a uitat cât de mult valorează, a uitat câte i se cuvin și câte merită să le traiască și să le împlinească. Din păcate, încă mai există femei care sunt victime ale abuzurilor în familie, în societate; mai există nenumărate femei care își sacrifică vieți, cariere, vise, destine pe altarul grijei pentru ceilalți.
8 martie 2011, Ziua Femeii, s-a suprapus și cu o altă asumare a răspunderii Guvernului, de data aceasta pe Codul Muncii, urmând același trend-șiretlic al impunerii punctului de vedere abuziv, ocolind procedura votului în Parlament, și, deci, eludând voința poporului. Consider că o prezență mai consistentă a femeilor în politică ne-ar scuti de multe nesăbuințe, ne-ar îndrepta spre acțiuni mai responsabile, raționale, mai empatice cu durerea poporului român, mai eficiente în lupta împotriva sărăciei și neajunsurilor care guvernează viața de zi cu zi.   
De 8 Martie vă urez să fiți frumoase, deosebite, fericite și înconjurate de toți cei dragi!
La mulți ani și toate florile din lume pentru minunile din viețile noastre, care ne stau mereu alături, la bine și la greu!
Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu