miercuri, 15 februarie 2012

Cetățenii dezinformați și manipulați – parlamentarii opoziției umiliți


Pe zi ce trece asistăm la adâncirea prăpastiei, care izolează parlamentarii României în tabere adverse, potrivnice, fără un orizont de conciliere, de aplanare și detensionare  a conflictului.
Frauda la Legea Pensiilor ne îndreptățește și ne obligă să cerem demisia doamnei Anastase din fruntea Camerei Deputaților. Orice altă formulă ne-ar face complici furtului dovedit, iar compromisul este de neacceptat și de neiertat.
Dacă unica instituție legiuitoare a țării, care trebuie să fie un model pentru cetățeni, în ceea ce privește aplicarea legii, este și cea care o încalcă, atunci toți cei care sunt părtași se autodenunță ca fiind niște mincinoși, hoți și ipocriți. Din fruntea Camerei Deputaților, cum am putea să cerem celorlalți să ne respecte legile, când noi înșine le călcăm în picioare în văzul tuturor, cu nonșalanță?
De demisia celor care sunt răspunzători pentru frauda Legii Pensiilor atârnă autoritatea și credibilitatea acestei instituții supreme, o miză enormă și cu consecințe majore grave pe un orizont de timp nelimitat. Cei care doresc să închidă ochii  trebuie să-și asume că vor fi părtași la defăimarea istorică a lor, a colegilor lor și a întregii instituții, creând un precedent periculos pentru cursul democrației și a legalității în România.
Etichetele sunt simple și le meritați, stimații mei colegi cu pâinea și cuțitul: ele sunt ”corupți, coruptibili” și, lăsând la o parte derizoriul în care vă complaceți, trebuie să conștientizați că va veni o vreme când veți da și socoteală pentru aceste poziții asumate și veți deconta mârșăviile la care luați parte acum.
Părăsirea sălii de plen de către opoziție e prevăzută ca măsură de protest în Statutul și Regulamentul Camerei, pentru a semnala clasei politice, puterilor în stat și opiniei publice, neregulile, abuzurile și ilegalitățile săvârșite de membrii majorității.
În loc să relateze adevărul, că parlamentarii arcului guvernamental au sarcina să-și asigure cvorumul de ședință și nu că opoziția trebuie să-l realizeze, că au obligația morală, legală și constituțională de a discuta neregulile ivite în desfășurarea activității cu reprezentanții opoziției, puterea ne pasează responsabilitatea și distrage atenția opiniei publice, pentru a-și masca ilegalitățile de fiecare zi. Se enunță că reprezentanții opoziției chiulesc în plen, că părăsesc Parlamentul pentru alte activități mai distractive, că blochează lucrările Camerei dintr-un capriciu personal, plictiseală sau lene.
În realitate, după cum știți, activitatea unui parlamentar este foarte complexă, și nu se reduce la ședința de vot final, ce cumulează doar 1 oră, maxim 2 pe zi, pentru votarea proiectelor de legi. Majoritatea timpului se alocă, de fapt, pentru dezbaterile și lucrărilor în comisiile de specialitate. Pe de altă parte, cele maxim 2 ore de plen nu sunt pierdute, “parlamentarii chiulangii” alocându-le altor activități specifice adiacente, care țin de bucătăria internă a fiecărui proiect de lege în lucru și de bunul mers al acestei instituții. Cu toate acestea, puterea - lupul moralist preferă să ne arunce în derizoriu pe noi, membrii opoziției, comparându-ne cu niște elevi chiulangii, care și-au luat nasul la purtare, merită să fie urechiați și să li se scadă nota la purtare.
Mai mult, ignorând semnalul de alarmă tras de opoziție pentru a evidenția abuzurile majorității și ale conducerii Camerei și neluând nicio măsură pentru corectarea abaterilor pe care le-au înfăptuit, parlamentarii puterii se servesc de principiul ”plenului suveran al Camerei”, prin modificarea Regulamentului, instituind regimul dictatorial al portocaliilor, inclusiv în cadrul instituției supreme a democrației, Parlamentul României. Acest artificiu le permite să treacă legi fără cvorum, să transfere atribuțiile Biroului Permanent plenului, deci să îl subordoneze  președintelui Camerei.
Puterea nu dorește să rezolve blocajul din Parlament, ci îl folosește în scop propriu, cu dublă țintă: lărgirea tentaculele în zone încă neparazitate și denigrarea opoziției. Actuala conducere a Camerei, la influența Președintelui și a Premierului, invocă suveranitatea plenului, în fruntea căruia se ține cu dinții, pentru a anihila total orice urmă de împotrivire și pentru a-și servi interesele, în mod discreționar.
Dacă ar exista acest termen în dicționar, puterii din zilele noastre i s-ar potrivi apelativul opozitofobă. Luând act de actualele instrumente și strategii ale arcului guvernamental din zilele noastre, însuși Machiavelli s-ar călugări, căci a fost surclasat demult în topul celor lipsiți de scrupule. Traiectul pe care cei de la butoane îl urmează iese din sfera interesului național, a rațiunii și a bunului simț, fiind aservit total adorației fetișiste pentru întâiul cârmaci al țării. Dacă supremul conducător invocă periclitarea interesului național, atunci un întreg popor ar trebuie să îl creadă, pentru că interesul național este voința și farafastâcul său.
Despre statul de drept, armonizarea și echilibrarea raporturilor celor două componente – stat și drept - , în sensul supremaţiei absolute a legii, în scopul prezervării drepturilor şi libertăţilor individuale nici nu mai poate fi vorba. Un renumit jurist francez spunea că “dreptul fără forţă e neputincios, dar forţa fără drept este o barbarie” și iată că situația zilelor noastre o dovedește cu prisosință.
Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu