miercuri, 15 februarie 2012

Pâine mai puțină, circ cât cuprinde


Împărații romani au înțeles că pot ține în frâu masele, oferindu-le, pe lângă mijloacele de subzistență – ”pâinea”, și ”circul”, cu alte cuvinte distracția și relaxarea. Totul era planificat pentru a-și păstra popularitatea, pentru a abate atenția poporului de la problemele grave ale imperiului și pentru a-l obișnui cu realitatea crudă de zi cu zi.
În zilele noastre, asistăm doar la spectacole de circ, pentru că, din păcate, guvernanții nu se mai interesează de latura socială.
Prin Proiectul Legii Asistenței Sociale, care se spune că va moderniza și va eficientiza acest domeniu, de fapt se urmărește doar diminuarea cu o treime a fondurilor alocate prin bugetul pe 2012, pentru acest domeniu.
Asistăm astăzi la un circ generalizat, regizat cu talent și mediatizat intens. Toată lumea se ceartă cu toată lumea. Sămânța discordiei a dat rod bun. Producția scandalurilor merge ca unsă și își are sursa de la cetățean la cetățean, în Parlament, în interiorul partidelor, între partide și aproape în toate instituțiile. Tărăboiul generalizat, aparent izbucnit în episoade spontane, în realitate este atent regizat și planificat.
Marionetele nu se mișcă singure, fără a fi trase de sfori, de mâna mânuitorului de păpuși, care este și un Regizor abil. Scena este impecabilă: butaforie, măști, costume. Se joacă comedia realității dure a vieții cotidiene, iarăși și iarăși, fără oprire. Chiar dacă sforile se mai rup sau se mai înnoadă, Regizorul se pricepe și să improvizeze foarte bine. Păpușile stricate sunt aruncate la gunoi, iar altele noi le iau locul, fericite că au ajuns în centrul atenției. În spatele draperiei de unde mânuiește păpușile-marionete, ascuns de ochii spectatorilor, regizorul nu se arată decât la bisuri și își asumă cu o înclinare a capului propriul talent artistic, atunci când cei din sală dau semne evidente că le-a plăcut jocul.
Sunt convins că scenarii sunt încă multe, dar oare până când vor mai rezista să rămână spectatorii în sală? Teatrul și manipulările nu pot ține la nesfârșit loc de pâine, căldură, medicamente.
Domnilor guvernanți, renunțați la acest circ penibil și grotesc! Lăsați spectatorilor acestei mascarade măcar mijloacele pentru satisfacerea necesităților minime de subzistență și speranța unei vieți mai bune! Demoralizarea poporului, îngenuncherea și sărăcirea țării, atât de evidente în zilele noastre, nu pot duce decât la situația în care obiectul exploatat să se scuture puternic și agresiv de roiul de paraziți care îl devitalizează fără milă, și să-i arunce, în cele din urmă, în locuri de unde nu mai pot face rău nimănui.

Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu