miercuri, 15 februarie 2012

Categoriile defavorizate, prima linie în lupta cu criza, sunt lovite pe la spate de proprii conducători


În lumea civilizată, cu o guvernare normală, se spune că e mare păcat să irosești o criză economică. Potrivit forțelor și legilor naturii și ale moralei cosmice, ea ar trebui să fie cea care purifică toxinele acumulate în societate, politică, economie, finanțe. Declanșarea crizei înseamnă închiderea unui ciclu, dar și primul pas pe drumul spre reînnoire, reformă, competitivitate. Dacă lecția este învățată, greșelile asumate, reziduurile distruse, iar schimbările se operează în scopul progresului, al evoluției, cu o mentalitate obiectivă și orientată spre performanță, aceste momente critice din existența întregii planete pot fi primele trepte pe drumul spre mai bine.
Această criză generalizată a capitalismului arată că economia de piață nu se poate regla singură în momente critice și că rolul statului nu trebuie diminuat, ci e necesară intervenția acestuia ca reglator al echilibrului în economie, substitut al mecanismelor pieței, care nu mai funcționează în parametrii optimi. Acest lucru nu presupune însă folosirea instituțiilor statului ca instrumente în scopul satisfacerii unor interese clientelare, așa cum s-a obișnuit actuala putere.
Din păcate, declarațiile publice și măsurile luate la nivel de Guvern și Instituție Prezidențială, care încalcă flagrant și deschis dispozițiile Constituției și ale Curții Constituționale, garantul supremației legii funamentale în stat, ne demonstrează că cei de la putere nu mai au respect față de nimic și nu le mai pasă nici măcar de minimele aparențe de stat de drept și democrație.
Conducerea actuală a statului român a depus armele în fața greutăților, lăsând fără apărare cea mai năpăstuită categorie a populației– asistații sociali.
Prin Proiectul Legii Asistenței Sociale, actuala guvernare e interesată doar de aspectul economisirii cheltuielilor la buget și de conformarea la cerințele creditorilor externi (FMI, Comunitatea Europeană, Banca Mondială). Cum putem vorbi de un proiect de lege modernizat, care reduce drastic bugetul asistenței sociale de la 2,9% din PIB la 2%, când media europeană este de 5,4%? Aproape toate regiunile din țara noastră sunt prezente în topul celor mai sărace 20 de regiuni din Uniunea Europeană, iar România este etichetată drept cea mai săracă țară din Comunitate, după Bulgaria.
În aceste condiții, asistența socială este considerată de actuala guvernare, nu un mijloc de combatere a sărăciei și sprijin pentru cei în nevoie, ci un instrument de economisire a cheltuielilor și rentabilizare a operațiunilor. Exact ca într-un SRL. Total greșit!
Stimați colegi, să nu uităm de cei care ne-au trimis în Parlament pentru a apăra interesele cetățenilor și ale țării! Rolul nostru este de a îndrepta greșelile atât de evidente ale acestei guvernări, care încearcă să treacă astfel de proiecte de lege, ce lovesc în plin propriile efective, categoriile defavorizate. Ei sunt prima linie în lupta cu criza și sunt atacați acum din toate direcțiile, inclusiv pe la spate de cei care îi conduc și care trebuiau să le asigure protecția.
Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu