miercuri, 15 februarie 2012

Un călduros ”La mulți ani!” Majestății Sale, Regele Mihai


Trăim un moment de mare însemnătate, din ciclul  întoarcerii la normalitate, în care dovedim că putem învăța să ne respectăm țara, conducătorii și personalităţile, care au avut o contribuţie remarcabilă la istoria României şi nu numai a României, ci a întregii Europe.
Regele Mihai I este singurul şef de stat supravieţuitor al celui de-al Doilea Război Mondial. Reprezintă un liant cu istoria. În primul rând, așa cum și-a dorit Majestatea Sa, este un român, care a adăugat motive de mândrie numelui Mihai, un nume deja predestinat luptătorilor în slujba binelui.
A fost un monarh constituțional, într-o vreme în care Europa era dominată de dictatori. Contextul internaţional şi deciziile luate, fără ca românii să fie consultaţi, au sortit eşecului încercările Majestății Sale de a opri molima comunistă. Aranjamentele dintre marile puteri condamnaseră deja România la totalitarism. Puterile democratice ale lumii nu l-au susţinut pe tânărul Rege, care, prin actul de curaj de la 23 august 1944, a scurtat războiul cu şase luni, a grăbit victoria Aliaţilor şi a salvat vieţile a sute de mii de oameni.
După sfârșitul războiului, Regele Mihai se afla părăsit într-o țară abandonată de aliații din vest. A rezistat vreme de peste trei ani, făcând și “grevă regală” și refuzând să semneze decretele comuniste.
Controversatul Act de abdicare de la 30 decembrie 1947 s-a semnat sub presiune și șantaj și a fost un act previzibil pentru mulți contemporani. Dacă Regele Mihai nu ar fi acceptat pe loc, 1.000 de studenți arestați în urmă cu doi ani, în timpul unor demonstraţii, ar fi fost executați de comuniști: Viaţa lor fusese pusă în mâinile mele, nu puteam să-mi iau o asemenea răspundere faţă de ţară… Ştiam că pentru a se menţine la putere … nu se vor da înapoi de la nimic, nici chiar de la omorârea acelor tineri, vinovaţi de-a fi înţeles că susţinerea Coroanei este singura cale de evitare a pericolului roşu. Nu era ieşire … Nu va curge sânge din pricina mea! Presa vremii scria că guvernul comunist ar fi ameninţat cu arestări mii de oameni şi că ar fi scufundat ţara în sânge, dacă Mihai I nu abdica. Oricum el era ultimul lider din Europa Centrală și de Est, reprezentant al regimului de dinainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, iar vremurile cereau schimbare.
Din exil, Majestatea Sa a transmis mii de mesaje cancelariilor occidentale, preşedinţilor şi guvernelor lumii libere, în apărarea poporului său. A reclamat impunerea terorii ca formă de guvernare, abolirea drepturilor democratice, întemniţarea sutelor de mii de români pentru opţiunile lor politice, degradarea instituţiilor statului, îngrădirea libertăţilor fundamentale ale omului, furtul identităţii unei naţiuni, închiderea cetăţenilor în lagărul comunist, lipsa dreptului la liberă circulaţie. S-a adresat ani de zile naţiunii române, prin intermediul BBC, al Vocii Americii şi al Europei Libere și a fost mesagerul în lumea întreagă al poporului român oropsit. În aceeaşi perioadă, la reşedinţa sa din Elveția, sute de români fugiţi din România îi cereau sprijinul, ca unui protector. A facilitat ani de zile dreptul la azil politic, pentru mii de români, prin legăturile sale cu monarhii europeni. Poliţia politică a regimului comunist i-a trimis Regelui Mihai, în ianuarie 1988, o scrisoare de ameninţare cu moartea, semnată de gruparea ”În slujba Mareşalului“. Scrisoarea de ameninţare a fost trimisă atât Regelui Mihai, cât şi Postului de Radio Europa Liberă.
Pentru meritele sale, la sfârșitul războiului, regele Mihai a fost decorat de președintele SUA, Harry Truman, cu Legiunea de Merit în cel mai înalt grad (Comandant Șef). A mai primit, de la Iosif Stalin, Ordinul Victoria cu diamante.
Majestatea Sa Regele Mihai a fost conducătorul unei țări-simplu pion în jocul Marilor Puteri, care în momente critice pentru întreaga umanitate, a avut curajul să îl înfrunte chiar și pe temutul Hitler, pentru binele poporului său. Puțini ar fi avut curajul să o facă, mai ales, la o vârstă atât de tânără.
După revenirea în țară, Majestatea Sa l-a sprijinit și pe Dl. Președinte Ion Iliescu în negocierile pentru aderarea României la UE şi pentru integrarea în NATO, făcând lobby pe lângă dinastiile europene. Principele Radu, ginerele Majestății Sale, a fost numit de Guvernul Adrian Năstase la conducerea Departamentului de Integrare, Cooperare și Dezvoltare Durabilă, cu atribuții de promovare a imaginii României în vederea integrării în structurile euro-atlantice, promovare a intereselor economice și comerciale, încurajarea investițiilor străine.
Am avut onoarea și bucuria, în primăvara anului 1997, de a-l primi pe Majestatea Sa în orașul Făget, jud. Timiș, în calitate de primar, apoi l-am reîntâlnit la Mănăstirea ”Izvorul lui Miron” din Românești și la Castelul Regal de la Săvârșin.
Stimați parlamentari, stimați români, în demersurile de câștigare a încrederii, aprecierii și sprijinului puterilor străine, eforturile parlamentare, guvernamentale, prezidențiale ar trebui să se îmbine complementar și continuu cu cele ale reprezentanților Casei Regale, într-o uniune pentru reconstrucția imaginii României în lume.
Într-adevăr, respectul față de un rege ține de cunoașterea istoriei și de prețuirea valorilor și simbolurilor naționale, însă stima față de un om demn, patriot și curajos ține de bună creștere și de înțelepciune.
La mulți ani, Majestate, sănătate și o viață frumoasă!
Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu