miercuri, 15 februarie 2012

Neo-dictatura secolului XXI, din România, din ce în ce mai puțin voalată


Se dictează de sus că insuficiența resurselor financiare nu mai poate fi contrabalansată decât pe spinarea bugetarilor, mulți dintre ei deja muritori de foame. Cazul funcționarilor publici: cu venituri deja reduse cu 20%, în urmă cu 2 luni, dacă se compune și procentul propus de președinte, de 25%, se va ajunge la o reducere cu 45% a salariilor, în nici jumătate de an. Și aceasta în contextul în care mulți dintre cei care ocupă poziții executive în sistemul de stat au avut și au salarii sub media pe economie. Înjumătățite astfel, se vor poziționa la limita de jos a subzistenței.
Măsurile de reducere în bloc a cheltuielilor bugetare propuse, cu 25% salariile și 15% pensiile, sunt măsuri tardive, cosmetizări aritmetice anemice a deficitului bugetar, care nu au nicio conotație de creștere economică și îmbunătățire a situației. Sunt supape de urgență, de criză, și nu avans pozitiv.
În plus, naționalizarea pierderilor este nedreaptă, inechitabilă. Atât cei cu venituri și pensii mari, cât și cei cu venituri și pensii mici își vor asuma expierea, în mod egal, indiferent de nivelul de salarizare sau productivitatea muncii. De ce trebuie să cotizăm la fel, când numai unii au împărțit prada, în virtutea drepturilor de castă politică? Ar fi fost mai corect poate o implicare mai consistentă a veniturilor și pensiilor mari, care nu au avut o contribuție anterioară echivalentă.
Soluția puterii este o măsură pe genunchi, punitivă, care introduce un clivaj în societate, dacă mai era nevoie, și nu aderă problemelor fundamentale, acelora ale achizițiilor și cheltuielilor, în favoarea celor puțini și în defavoarea celor mulți.
Scăderea celor mici e în avantajul celor mari. Cei bogați vor fi și mai bogați, iar cei săraci vor fi și mai săraci. Pătura medie a societății începe să dispară încetul cu încetul, adâncind distanța de poziționare, venituri și opțiuni între foarte bogați și foarte săraci.
Funcționari publici, medici, profesori, artiști, elita intelectualității vor îngroșa rândurile celor pentru care o coajă de pâine în plus devine rațiunea luptei acerbe de fiecare zi.
Și nu e tot: 25 % reducerea salariilor bugetare și 15% a pensiilor, desființarea subvențiilor se vor propaga ca o undă de șoc în întreaga economie, adâncind mlaștina în care băltim și creând oceane de nisipuri mișcătoare fără fund. Este imposibil ca aceste măsuri să nu genereze efecte negative în lanț, de scădere a consumului, creștere generalizată a prețurilor, falimente personale și instituționale.
Și toată această umilire a poporului nu recuperează mai mult de între 3 și 6% din PIB, când, dacă ne gândim, numai economia subterană reprezintă 40% din PIB. Oare nu ar fi fost mai bine să găsim metode de aducere a acesteia la suprafață? Poate am fi putut să scădem impozitul pe salar, până la un nivel la care angajatorii ar fi fost convinși să aleagă varianta transparentă a modelului de business.
De asemenea, nu putem avea certitudinea destinatării acestor fonduri economisite prin restructurare, în direcția investițiilor, generatoare de noi resurse și locuri de muncă. Experiența tranșelor anterioare ale FMI ne demonstrează acest lucru. Este evident că se taie grosier, fără o estimare a scăderii performanței sau eventualelor blocaje din sectoarele bugetare deja subdimensionate, doar pentru a convinge creditorii externi să ne refinanțeze din nou gaura neagră a clientelei politice.  
Și pentru că au ajuns la fundul sacului, iar unele promisuni au rămas neonorate, stimabilii cu pâinea și cuțitul nu se dau înapoi de la cele mai scabroase practici de mituire, presiune, amenințare și șantaj, pe care ni le putem imagina. S-a format o bursă de carne vie a parlamentarilor, șefilor de instituții sau a altor persoane cu influență. Prețul e la bucată și se negociază, în funcție de prozeliții pe care îi pot convinge să semneze botezul adeziunii portocalii. Dacă promisiunile dau greș, nu se dau înapoi de la practicile pe care le-am menționat, în scopul anihilării discursului opozant, susținerii la vot sau, pur și simplu, satisfacerii orgoliului de a dovedi că pot face orice și pot cumpăra pe oricine.
Pierderea demnității umane și profesionale nu mai contează, dacă avem de pus o pâine pe masă și nu există altă cale. Și așa și este. Nu sunt atât de vinovați manipulabilii și manipulații, cât cei care recurg la practicile inchizitoriale ale torturării psihice; manipulanții puterii, școliți de însuși creierul portocaliu și acoliții săi.
În continuare, doresc să vă supun atenției o strategie de ultimă oră, din portofoliul de strângeri cu ușa al democrat-liberalilor, care s-a întâmplat chiar sub ochii mei, în Colegiul nr. 9 Timiș, pe care îl reprezint.
În localitatea cu pricina, Consiliul Local este compus din 7 consilieri PSD, 6 PDL și 2 PNL. Între cei 6 PDL și 2 PNL funcționează o alianță informală dintotdeauna, pentru susținerea proiectelor de interes. Primarul are coloratură portocalie, iar, în baza alianței, viceprimarul a fost ales din rândurile PNL. Lucrurile merg de minune; alianța funcționează ca unsă, mai ales că și secretarul Primăriei are grad de rudenie apropiată cu viceprimarul PNL. Chiar dacă la nivel central viziunile democrat-liberale și național-liberale sunt divergente, la nivel local doctrinele converg, interesele se pot plia perfect.
De curând, în discuția Consiliului a fost ridicată, ca din întâmplare, problema spațiului în care funcționează de mult timp Controlul Alimentelor, cu un asistent angajat la Primărie și un medic al Direcției Sanitar-Veterinare din Timișoara. De data aceasta, o rudă a primarului PDL a tânjit la imobilul Primăriei în discuție, pentru înființarea unei farmacii veterinare private, smulgându-i promisiunea nașului portocaliu să îl rezolve. Și cum niciun PDL-ist nu poate rămâne pe dinafară, nașul s-a conformat și a scos la bătaie arsenalul. Oportunitatea acestui demers este falsă: în localitate mai funcționează deja 2 farmacii veterinare, una dintre ele în maxima proximitate a sediului disputat (la mai puțin de 10 m), iar filiala locală pentru Controlul Alimentelor ar fi desființată prin această inițiativă, lăsând piața de alimente și consumatorii locali fără posibilitatea unui control de calitate al produselor.
Din păcate, cele 8 voturi în Consiliu (6 PDL și 2 PNL) nu le asigură majoritatea de 2/3 necesară pentru rezolvarea finului. Așa s-au scurs 3 ședințe de Consiliu, fără sorți de izbândă și cu nervii zdruncinați. Cu răbdarea la capăt, primarul-naș s-a gândit că oricum este atotstăpânitor și atotputernic, cu spatele beton la județ și la centru, așa că poate face uz de șantaj, pe față, în plenul ședinței de Consiliu. Așa că își scoate asul din mânecă: persoana care se ocupă de Fond Funciar în Primărie, funcționar public, deci apolitică, în cadrul Compartimentului de Urbanism și Amenajarea Teritoriului avea și atribuții de secretariat la cabinetul fostului primar PSD. Acum s-a ales cu responsabilitățile integrale legate de Fondul Funciar, după modelul ,,un om=un compartiment”, izolată de noua conducere într-o clădire neamenajată și cu salariul tăiat, într-o măsură punitivă binecunoscută. Ce alt obiect de șantaj mai bun?
Dacă consilierii PSD nu se conformează să voteze după placul PDL-ului, fosta secretară a fostului primar zboară din Primărie. Și aceasta e spusă direct de către primar, fără menajamente, în plenul Consiliului și chiar în fața persoanei vizate, căreia îi recomandă să facă lobby pe lângă reprezentanții PSD, pentru rezolvarea problemei și salvarea astfel a propriului post.
Mă întreb până unde mai poate merge aroganța, nerușinarea, impertinența și nesimțirea vârfurilor PDL, încurajate de la centru? Cât mai poate tolera țara aceasta să fie condusă de astfel de oameni de joasă speță, fără scrupule?
Ceea ce se întâmplă în zilele noastre nu are precedent în epoca modernă a poporului român. Starea de decadență s-a propagat la toate nivelurile: politic, economic, social, cultural și religios. Poate nu e prea târziu să apelăm, la conștiința, omenia și bunul-simț  al celor care țin destinele acestei țări în vârful stiloului sau falangele degetelor cu care își dau votul!
Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu