miercuri, 15 februarie 2012

Tinerii – succesul unei națiuni se măsoară prin grija pentru viitorul ei


Ziua Tineretului este sărbătorită, la date diferite, în funcţie de fiecare ţară în parte. România şi-a instituit  ziua de 2 Mai, ca Zi Naţională a Tineretului, prin lege, în anul 2004, după ce, în perioada comunistă, aceasta fusese singura zi de sărbătoare legală pentru tineret.  De atunci, în fiecare an, pe 2 mai se celebrează această zi, prin organizarea de evenimente speciale, pe placul tinerilor.
Sunt veseli, le place muzica tare, cât se poate de tare, echivalentă pentru alții cu un infern fonic; dansul zguduit, sporturile, de multe ori extreme, și tot ce ține de afirmarea identității lor ca individ.
Uneori sunt teribiliști și ne dau dureri de cap, alteori ne contrariază, pe cei mai conservatori dintre noi, adulții, dar, de cele mai multe ori, posesori ai unor minți deschise, a unor viziuni largi, ne inspiră, ne învață, ne oferă soluții extraordinare. Ingenioși, cu bateriile neuzate și conexiunile cerebrale intacte, sunt excelenți parteneri de discuții pentru cei care au inteligența de a-i asculta, de a pleca urechea la ce spun, de a lua poate notițe.
Ne-au depășit de mult în tehnică, tehnologie, s-au integrat primii în ceea ce numim era digitală, sunt poligloți, internauți, sensibili, fini observatori și flexibili la schimbări.
Tinerii au capabilități de a trece peste bariere culturale, politice, etnice, religioase, sociale; netezesc aproape cu ușurință asperitățile pe care le așează în față cursul tumultuos al vieții. Au capacitatea de a învăța, de a cere părerea celorlalți, de a fi curioși, explorativi, intuitivi. Tinerii nu pot fi impresionați cu vorbe goale; e nevoie de planuri riguroase, de asigurarea unor oportunități de creștere personală și profesională, pentru a ne adresa lor cu succes, pentru a le fructifica cu adevărat potențialul. Mai mult, vor dori să aibă un cuvânt greu de spus în managementul și administrarea viitorului lor și nu vor da atenție politicilor de carton ale unor conducători depășiți de situație.
Tinerii au nevoie de modele în viață, suport în familie și în plan educațional sau profesional, concepte sănătoase și solide care să-i definească, încredere, atenție, libertate, stabilitate, securitate.
Fiecare dintre noi ne gândim cu nostalgie la momentele în care eram tineri, pe băncile școlii, universității sau făcând primii pași în câmpul muncii. Poate că am fi în stare să plătim acum cu bani grei întoarcerea la perioada adolescenței sau a primei maturități, chiar și pentru o zi, și retrăirea farmecului tinereții.
Ne-am fi dorit ca în acest an să le putem oferi tinerilor noștri, ca dar de ziua lor, mai multe școli moderne, burse și programe de finanțare a studiilor pentru cei meritorii, oportunități reale și echidistante în câmpul muncii, un cadru sănătos, stabil și corect pentru asigurarea unui trai decent, lor și familiilor lor, aici, în România. Absența măsurilor sau politicile eronate ale conducătorilor noștri sunt impardonabile, mai ales că, deja ne confruntăm cu niște consecințe dezastruoase care țin de îmbătrânirea, depopularea țării și pierderea valorilor noastre, în general, tineri, care aleg să ia drumul occidentului, pentru construirea unei vieți mai bune.

Ei sunt viitorul nostru și ar trebui să avem mai multă grijă de ei.
Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu