miercuri, 15 februarie 2012

Din activitatea Camerei Deputaţilor


În Constituţia României, titlul 3, secţiunea 1, art. 61, alin. 1 se arată că Parlamentul e organul reprezentativ al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.
În secţiunea a 2-a, art. 69, alin. 1 e prevăzut că în exercitarea mandatului deputaţii şi senatorii se află în serviciul poporului.
Acestea ne demonstrează că votul alegătorilor este cel care conferă putere parlamentarilor, iar această putere poate fi exercitată numai în interesul poporului.
Din păcate, ceea ce se întâmplă acum în Parlament sugerează că activitatea nu se desfăşoară în conformitate, nici cu legea, nici cu spiritul ei.
În primul rând, migrarea unor parlamentari aleşi de la formaţiunea politică care i-a consacrat la un grup de independenţi şi apoi transformarea într-o formaţiune politică nouă încalcă prevederile art. 61, alin. 5 din Constituţie, torsionând voinţa alegătorilor şi, în acelaşi timp, făcând jocul puterii politice actuale.
Acest context face ca hotărârile majorităţii în Parlament să nu exprime voinţa şi interesul alegătorilor, ci, mai degrabă, a Guvernului şi a altor grupuri de interese.
Imixtiunea şi influenţarea majoră a activităţii Parlamentului de către Guvern şi Preşedinţie subminează şi prejudiciază această instituţie supremă a democraţiei.
Ne îngrijorează faptul că derapajul sesizat în activitatea Camerei Deputaţilor nu este corijat de către conducerea sa, ci este lăsat să continue, ca un dat firesc.
De multe ori, hotărârile comisiilor din Camera Deputaţilor, care sunt luate în unanimitate, se invalidează în plen, la presiunea „puterii”, care forţează deputaţii să-şi schimbe opţiunea votului, după o instruire în prealabil.
Dar lucrurile nu se opresc aici. Uneori, la votarea unor legi importante sunt numărate şi voturile parlamentarilor absenţi, trecând astfel fraudulos proiecte majore. Un exemplu elocvent este votarea legii unitare a pensiilor, în şedinţa în care nu era întrunit cvorumul legal.
Stimaţi colegi, aceste neajunsuri în activitatea Camerei Deputaţilor, precum şi altele, neprezentate aici, aduc mari deservicii imaginii Parlamentului, iar ele nu ajută nici Guvernul, nici aleşii sau alegătorii şi cred că, ceea ce e mai grav, pun în pericol însăşi democraţia şi statul de drept din România.
Domnilor deputaţi, să oprim aceste abateri în activitatea Camerei Deputaţilor, având astfel de câştigat cu toţii: Parlament, Preşedinţie, Guvern, aleşi şi alegători.
Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu