miercuri, 15 februarie 2012

"Să aducem omagiu femeii, azi, mâine și în fiecare zi!"


D-lor colegi și, în primul rând, stimate doamne,

Martie este luna închinată femeii și renașterii ciclice a naturii. Nu întâmplător, femeia și renașterea sunt asociate și celebrate împreună. Femeia este nucleul creației, miezul sufletul nostru, centrul și liantul familiei. Ea este mama, iubita, soția, fiica, prietena, zeița, muza noastră. Suntem atrași în jurul ei ca niște sateliți. Ea este rațiunea existenței noastre, cel mai bun și mai frumos lucru care ni se întâmplă. Îi închinăm succesele, îi punem la picioare trofee, îi venerăm perfecțiunea și dedicarea. Vrem să fim măreți pentru ea, să o facem mândră și să-i câștigăm priviri admirative. Tânjim după ea, trăim pentru ea, luptăm pentru ea. Ea singură ne poate schimba și o face așa cum numai ea o știe, cu blândețe și grație, pe nesimțite. Învățăm atâtea lucruri de la ele, femeile: că parfumul X este în trend, cum să potrivim culoarea cravatei la o cămașă, că fructele se mănâncă între mese. Ce bărbat ar putea distinge singur între albastru prună, azuriu sau turcoaz, dacă nu ne-ar lumina ea, femeia din viața noastră?
Avem nevoie de confirmare din partea ei mereu. Dacă ea ne spune că e bine, atunci sigur așa este. Cel mai greu e să o impresionăm în fiecare zi. Noroc că femeile sunt atât de îngăduitoare cu noi și lasă să pară că suntem la înălțime de fiecare dată.
Se spune că, întotdeauna, în spatele unui bărbat puternic stă o femeie inteligentă, și așa și este. Cu îngăduință și suport ne ajută să fim mai prudenți și ponderați, în situații de risc și incertitudine, mai pasionali și entuziaști, când trebuie să fim convingători și să pășim înainte. În degringolada în care trăim, ele sunt cele care ne aduc cu picioarele pe pământ mereu și care veghează la echilibrul nostru interior și la cel al familiei, nepermițând ca stresul și grijile să erodeze pacea și armonia din casă. Trăiesc mai intens și mai profund decât noi sentimentele, se exteriorizează mai ușor, știu ce e dragostea, cum se dăruiește și cum se primește. Intervențiile lor sunt mai intuitive, mai psihologice și, în concluzie, mai eficace.
Ce am putea face, în plus, pentru femeile din viețile noastre? Să nu lăsăm nicio lacrimă să le umbrească genele. Să încercăm să le aducem în fiecare zi primăvara – anotimpul lor în suflet.
Pătrunși de grijile de zi cu zi petrecem mult prea puțin timp în compania lor, iar acele clipe poate nu au calitatea maximă de fiecare dată, neputându-ne elibera de stresul cotidian. Trebuie să le câștigăm încrederea, să le arătăm mereu cât sunt de iubite și prețuite, și se vor deschide ca niște flori, radiind de fericire.
Fără femeia din viața noastră am fi incompleți, jumătați de întreg mutilate, lipsite de sensul vieții. Ele știu cel mai bine să ne alinte copilașii care plâng, să pregătească „ceva bun” din nimic, să aducă primăvara cu un zâmbet.
O femeie poate fi orice își dorește. De la profesiuni tradițional legate de latura feminină, la profesii care credeam, cu vanitate, că sunt doar apanajul bărbaților: pilot de curse, aviator, cosmonaut, luptător pe front. Cu resurse numai de ele știute suplinesc așa-zisa lipsă a forței fizice, se descurcă de minune și se mulează pe orice profil cerut.
Ambițioasă, dinamică, o femeie poate fi și bărbat, când circumstanțele o cer, dar pentru un bărbat, întotdeauna e mai greu să suplinească lipsa ei și să-i preia atribuțiile.
Visăm  cu ochii deschiși la voi în fiecare zi: la mama care ne adormea cu un cântec de demult și ne săruta pe creștet cu duioșie, la soția care ne privește cu dragoste și îngăduință, la fiicele care ne fac atât de mândrii și extra-protectivi, mai tot timpul.
Spunând femeie, spui mamă, familie, datorie, sacrificii, uneori teamă, responsabilitate. Femeile au câştigat pariul cu prejudecăţile. Nu sunt fragile, ci stă în puterea lor să fie stăpâne pe propriul destin. Pot reuşi, prin muncă, inteligenţă şi prin forţele proprii, să fie sus, acolo unde merită.
Ziua internațională a femeii pune, în fiecare an, accentul pe una dintre cele mai flagrante inegalități din vremurile noastre: prea puține femei se află la putere, fie că este vorba despre politică sau despre mediul de afaceri. În pofida progreselor recente, femeile rămân minoritare în sferele înalte ale puterii. În Europa, ele reprezintă mai puțin de un sfert din numărul parlamentarilor și ocupă sub o treime din posturile de conducere din întreprinderi. În Parlamentul României sunt reprezentate cu un procent de doar 10%: 46 din 471 parlamentari sunt doamne, dintre care 8 din 137 senatori și 38 din 334 deputați. Pe de altă parte, femeile din România câștigă cu 10% mai puțin decât bărbații, pentru același job, având aceleași studii și nivel de experiență. Acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană promovează, în mod activ, egalitatea dintre femei și bărbați, prin acțiuni menite să asigure egalitatea de șanse și să combată orice discriminare bazată pe sex, la nivel salarial sau de accedere la poziții.
A investi în femei înseamnă a investi în familii, comunități și popoare. Când femeile au acces la resurse, le folosesc pentru educația și sănătatea copiilor lor, creând generații mai competitive, mai rezistente și mai flexibile la greutăți și schimbări.
De 8 Martie vă urez să fiți atât de frumoase, deosebite, fericite și înconjurate de cei dragi, încât să aveți zâmbetul pe buze până la următoarea zi a femeii!
La mulți ani, femeilor din România și de pretutindeni!
Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu