miercuri, 15 februarie 2012

PEDELIZAREA FORŢATĂ A ROMÂNIEI


Situaţiile disperate cer măsuri cumpătate. Este o parafrază a unui vechi proverb chinezesc, care sintetizează mesajul pe care vreau să vi-l prezint. Condiţiile economice şi sociale dificile prin care trece naţiunea noastră ar fi trebuit să ne pună pe toţi într-o echipă comună, capabilă să articuleze cele mai bune soluţii pentru a atenua efectele dramatice ale crizei profunde prin care trecem. Din nefericire, politica românescă este, din nou, în disonanţă cu priorităţile cele mai critice ale susţinătorilor săi. 
Astfel, procesul nefiresc şi perdant de pedelizare al structurilor de conducere continuă aberant pe toate palierele vieţii noastre economice şi sociale. Carnetul de membru PDL a devenit o necesitate pentru oricine, îndreptăţit sau nu, care doreşte să acceadă sau să-şi conserve o oarecare poziţie de responsabilitate civică sau socială. Destituiri anunţate de trimişii PDL la ceas de seară sau la cântatul cocoşilor: Serviciile dumneavoastră nu ne mai sunt necesare; de mâine vine omul nostru. Şi aceasta, în contextul în care opozanţii PDL-ului sunt numiţi neocomunişti, conservatori şi corupţi.
Vendetta politică, poliţe personale sau epurarea masculilor beta, cei care nu mai au drept de reproducere, indiferent de calităţile lor, sunt plătite şi bifate prin pârghii politice. Puterea e exclusiv şi neproductiv în mâinile masculilor Alfa. Ordinul de luptă este că cei care au pierdut trebuie să fie anihilaţi, până nu capătă vigoare să se ridice din nou. Criteriile profesionale de recunoaştere, meritocraţie şi suport public au devenit un mit, o utopie. D-nelor şi d-nilor, bine aţi venit la bursa trocurilor de favoruri!
Cine nu-i cu noi, cu siguranţă, e împotriva noastră! Iată cum s-a modificat până şi vestitul proverb cominternist! Te lepezi sau nu? Primeşti botezul întru PDL? Sunt întrebări cheie cărora au trebuit să le găsescă răspuns toţi cei care nu vor să facă un pas înapoi în carieră sau care consideră că au ceva de spus în sfera profesională. Cazurile mediatizate la nivel naţional sunt doar vârfuri vizibile ale aisbergului, pe lângă ce se întâmplă în teritoriu: Abuzuri ale reprezentanţilor guvernului în judeţe asupra aleşilor locali, de altă factură decât PDL, asupra şefilor de servicii descentralizate, precum şi împotriva funcţionarilor publici din administraţia publică locală şi judeţeană, care nu agrează portocaliul în garderobă; controale abuzive, pentru a-i determina pe aceştia să demisioneze din funcţiile în care au fost aleşi ori numiţi sau din calitatea de membru non-PDL sunt la ordinea zilei. Şi asta nu e tot: să fie umiliţi, să treacă pe sub arcul de furci caudine, ca să ştie cine e şeful!
Distanţa între “aparatchky” şi opoziţie poate fi parcursă acum doar cu viteze superluminice. Opoziţia nu mai poate fi considerată, în aceste condiţii, dozator şi reglator fin de putere, constructiv şi echilibrant, ci trebuie doar să se focalizeze pe contracararea atacurilor la persoană, lovituri sub centură, demontarea acuzelor nefondate. Doamne fereşte, să mai fii şi vocal, să dai în vileag nedreptăţile şi să arăţi cu degetul, că ajungi carne de tun, după modelul “blitzkrieg”. Fabricarea dosarelor şi a acuzaţiilor a devenit o nouă industrie. Păcat că nu ne poate scoate din criză, pentru că noii guvernanţi par să aibă reale expertize şi să-şi facă treaba de minune. Şi toate acestea, în condiţii de recesiune profundă socială şi economică.
Am să mă opresc la două exemple din Colegiul 9 Făget – Buziaş, jud. Timiş:
1. Cazul directorului Liceului Teoretic „Traian Vuia” Făget, prof. Victor Birău, proaspăt demis, în mod nejustificat şi deranjant, de către reprezentanţii Inspectoratului Judeţean Timiş, chiar în faţa corpului profesoral. A fost director de şcoală în localitatea Făget în periodele 1995-2005 şi 2007-2010. A preluat poziţia prin concurs, în anul 2007 şi, din nou, în 2008, pentru încă 4 ani. În toată perioada în care şi-a exercitat funcţia, a dovedit reale capabilităţi manageriale. A fost recunoscut şi apreciat pentru activităţi deosebite de către Ministerul Învăţământului, în decembrie 2007, şi premiat, alături de alţi doi directori de licee din judeţul Timiş, la Gala Directorilor 2007. S-a implicat în realizarea unor proiecte deosebite: a finalizat investiţiile unui corp de clădire a liceului, cu 14 clase, 2 laboratoare, sală de sport, sală de calculatoare, cancelarie, sală de festivităţi, cantină, sală de mese şi dotările aferente. Actul de demitere e ilegal şi perturbă buna desfăşurare a activităţilor, creând nemulţumiri profesorilor, părinţilor şi elevilor.
2. Cazul nr. 2 e al directorului Spitalului orăşenesc Făget, d-na dr. Delia Glava, manager în perioada 1987-1996 şi 2000-2009, recunoscut la nivel judeţean şi naţional, care a obţinut performanţa de a încadra instituţia ca cel mai bun spital din judeţul Timiş, fără datorii. De-a lungul anilor a reuşit să îndeplinească indicatorii de management cu evaluarea foarte bine. Este multi-specializată, prin absolvirea unor numeroase cursuri de management de lungă şi scurtă durată. A avut o bună colaborare cu organizaţiile sindicale şi profesionale din ramură. În mod evident, destituirea domniei sale din funcţie va stopa demararea sau continuarea unor proiecte şi programe importante pentru modernizarea  Spitalului orăşenesc Făget.
  întreb numai câte resurse se risipesc prin aceste epurări, motivate doar politic: bani, timp, cunoştinţe, încrederea personalului subordonat şi a colaboratorilor.
Din nefericire, arbitrul economic al crizei îşi va cere tainul acestei incompetenţe a deprioritizării interesului naţional în favoarea celui personal şi de grup. Înţelepciunea politică a momentului ar trebui să fie punerea împreună a celor mai bune resurse umane şi manageriale de care dispunem, indiferent de culoarea politică. Şi, cine ştie, câteodată s-ar putea să colaborăm mai bine interpartide decât intrapartid, având drept comandament suprem binele naţional.
Dl. Preşedinte ales, Traian Băsescu a promis, în momentul reconfirmării în funcţie, că va fi preşedintele tuturor românilor, că va lupta pentru toţi, în mod echidistant, indiferent de opţiunea pe care şi-au manifestat-o prin vot. Până acum, realitatea nu confirmă acest lucru, dar avem, pe viitor, speranţe de mai bine.
Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu