miercuri, 15 februarie 2012

La răstimpuri, Guvernul PDL mai aruncă câte o ulcică cu smoală clocotită în cazanul în care ne fierbe pe toţi


Gândindu-mă la situaţia în care de bunăvoie s-au poziţionat guvernanţii, îmi vine în minte scenariul în care un pribeag în deşert, rămas fără apă, despică cocoaşa cămilei, care l-a purtat cu credinţă peste nisipurile pustii, în căutarea fluidului vital. Cu mintea rătăcită şi fără o urmă de strategie, nu realizează că, de fapt, în cocoaşă nu se află altceva decât grăsime, iar prin acest gest îşi reduce la aproape zero şansele de a mai ajunge vreodată viu la oaza salvatoare. Trimiterea parabolei spre propriul nostru spaţiu geofizic şi context politic este evidentă.
Cu punga golită, cu datorii peste măsură, într-adevăr opţiunile nu par a fi numeroase, iar impactul este copleşitor, chiar şi la scară mică, la nivelul unui om de rând, fără prea multe responsabilităţi care îl trag de mânecă; cu atât mai mult, aceste spaime ar trebui să apese asupra celor care au luat în propriile mâini destinele unei ţări şi au eşuat lamentabil.
Dacă ar fi să îi suspectăm a fi intraţi într-un con de panică, care le tulbură dreapta judecată şi îi constrânge să comită în lanţ fapte reprobabile, să îşi asume măsuri şi decizii primitive, ilogice care distrug vieţi, destine şi ne aruncă înapoi, într-un alt secol al civilizaţiei, poate ar mai avea circumstanţe atenuante. Mi-e totuşi greu să le găsesc scuze unor indivizi, care au dovedit nepăsare, egoism şi cruzime faţă de cei care i-au aşezat în poziţiile de putere, de care abuzează încă din momentul în care au luat pâinea şi cuţitul în mână.
Totuşi, acceptând scuza blocajului psihic, care i-a surprins cu degetul apăsat pe butonul mitralierei îndreptate înspre România, putem, poate, explica gestul Guvernului, care pune un semn de egalitate între reformarea statului şi sugrumarea unor categorii sociale şi profesionale sau amputarea instituţiilor publice, care au făcut posibilă dezvoltarea istorică a numeroase aşezări şi comunităţi.
Spitalele, judecătoriile, şcolile, pe care puterea doreşte să le suprime, într-un aşa zis gest de economisire, sunt interconectate cu celelalte instituţii ale statului, în reţele locale, judeţene, regionale, naţionale şi chiar internaţionale, care generează un standard de viaţă decent al cetăţeanului secolului al XXI-lea, iar inexistenţa lor ne-ar arunca cu zeci şi zeci de ani în urmă pe scala progresului. În plus, există multiple cazuri de familii, în care impactul restructurării este dublu, soţii fiind angajaţi a unor instituţii vizate, diferite însă, şi având obligaţia de a-şi urma calea profesională, fiecare în altă direcţie, iscându-se în aceste cazuri adevărate drame familiale. Fără un studiu de impact şi un cost de oportunitate, toate aceste „idei” ale guvernării portocalii se vor însuma şirului de dezastre, de care s-au făcut responsabili, încă de la propăşirea în fruntea ţării.
Direcţia care se asumă la nivel de Guvern ar trebui să fie îngrijorătoare pentru orice cetăţean al acestei ţări. Orbeşte, cu o supunere obedientă faţă de creditorii externi, trec cu uşurinţă viaţa, sănătatea, nivelul de trai, educaţia la categoria cheltuielilor nejustificate pentru modernizare.
În timpul regimului comunist, bisericile erau piedici pentru realizarea planurilor măreţe ale dictatorului şi au fost rase cu buldozerul de pe faţa pământului. În viziunea PDL-istă, şcolile, spitalele şi judecătoriile sunt cele care trag România în jos, în prăpastia recesiunii şi a crizei economice. Suntem forţaţi să mergem înapoi, cu faţa înainte spre lumea civilizată, împăienjeniţi în ceea ce înseamnă criză socială, culturală, morală, politică, riscând să ne frângem gâtul. Garantarea dreptului la ocrotirea sănătăţii, la educaţie, la justiţie, egalitate de şanse sunt prevederi ale Constituţiei, care pot fi retrase doar prin referendum. Toate aceste drepturi nu mai au nicio valoare acum, prin vrerea unei puteri nesăbuite, care dictează şi acţionează în dezavantajul întregului popor român. Nu pot să nu mă întreb dacă lozinca lor din campanie nu trebuia citită printre rânduri „Noi să trăim bine, dar fără voi, care aţi fost deja sacrificaţi, ca nişte ofrande cornute, pe altarul interesului nostru de grup”.

Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu