miercuri, 15 februarie 2012

Asumarea legislativă repetată-un pericol pentru democrație


Toate legile importante ale ultimilor doi ani au trecut de Parlament fără dezbatere, Cabinetul Boc promovându-le prin asumarea răspunderii, în timp ce, în ultimii 20 de ani, guvernele anterioare au adunat toate la un loc același număr de asumări.
Luăm în considerare că, până la expirarea mandatului, există șanse ca actualul guvern să-și îmbunătățească “performanța, dacă ținem cont de media cu care ne-a obișnuit, de a apela la această procedură de cel puțin 2 ori pe an.
Instrumentul asumării răspunderii legislative a devenit un alt buton de control al PDL-ului, aflat încă la tastatura de comandă a țării, cu care paralizează orice factor oponent și cu care își creează scurtături importante pentru îndeplinirea sarcinilor de partid.  
Guvernul PDL a dobândit periculosul obicei de a-și asigura trecerea legilor importante, cu implicații majore asupra poporului, în forma dorită, prin abuz de asumare a răspunderii, eludând, sfidând și desconsiderând total Parlamentul României, potrivit Constituției unica autoritate legiuitoare a țării, precum și principalii actori sociali.
Codul Civil, Codul Penal, Legea Educaţiei Naţionale, Legea Cadru privind Salarizarea unică a personalului plătit din fonduri publice, Legea privind Reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, Raţionalizarea cheltuielilor publice, Codul Muncii şi, mai nou, Proiectul de Lege privind plafonarea salariilor profesorilor şi Codul de Dialog social sunt legile care au fost sau urmează să fie trecute prin asumarea răspunderii de actualul Guvern al României.
Toată această conduită a executivului, în absența unor cazuri extreme, de forță majoră, este un atac în forță la adresa democrației din România și a statului de drept.
Asistăm la derapaje fără precedent, în care Președinția se substituie Guvernului, iar acesta, la rândul lui, confiscă Parlamentului prerogativele constituționale.
S-a ajuns la situația intolerabilă în care orice inepție sau moft a reprezentanților PDL poate deveni peste noapte lege (uneori se asumă chiar o modificare a unei legi asumate de același guvern cu ceva timp în urmă), prin instrumentul-jucărie pe care îl preferă guvernanții, acela de a eluda procedura dezbaterilor parlamentare și consultarea partenerilor sociali.
În stilul precipitării sunt trecute legi importante, cu implicații majore asupra categoriilor sociale, iar mesajul este că cei de la putere râd în nas atât poporului, cât și reprezentanților acestora, parlamentari și membrii ai societății civile, care ar trebui să le apere drepturile.
Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu