miercuri, 15 februarie 2012

”Noroc că până acum am avut o toamnă lungă” spun cei sortiți să înghețe de frig la iarnă


Se apropie iarna. Se elimină subvenția la încălzire, ceea ce implică o creștere cu până la 60% a prețului facturilor, crește prețul gazelor naturale și se anunță același trend și pentru energia electrică. În jurul nostru se află oameni nevoiași, care suferă de frig, datorită condițiilor impuse pentru acordarea ajutoarelor de încălzire, pe criterii extrem de limitative și a nivelurilor de compensare derizorii.
Strategia Guvernului vizează eliminarea subvențiilor de la Bugetul de Stat și înlocuirea cu unele ajutoare și va conduce la o majorare a prețului energiei termice furnizate populației.
Factura pentru încălzire și apă caldă ar putea crește, mai mult sau mai puțin,  în funcție de capacitatea primăriilor de a acoperi diferența din surse proprii. Se va pune astfel o presiune pe autoritățile locale. Lăsarea pe spinarea acestora a obligației de a rotunji nivelul cuantumurilor acordate populației, sub sabia sancțiunilor, este o aberație, deoarece, mai peste tot, vorbim de bugete sărăcite, care abia mai suportă cheltuielile deja angajate. Autoritățile locale au de ales între a acorda doar subvenţie, subvenţie şi ajutoare de încălzire sau numai ajutoare de încălzire, pentru familiile cu venituri mai mici. Deciziile luate la nivel local vor crea decalaje incorecte și greu de suportat pentru omul de rând.
Se întrevăd iar premise de politizare. În prag de an electoral, banii și ajutoarele vor fi acordați, din nou, în funcție de apartenențe politice, simpatii, obligații de răsplătit, promisiuni smulse pentru noile voturi. Este incorect ca cetățenii unei localități să fie discriminați astfel față de alții, doar pentru că bugetul local, care ar trebui să îi sprijine, nu este portocaliu, deci nu are fonduri necesare pentru aceste compensări. Vorbim de situații care fac diferența între viață și moarte, iar aceste speculații ale politicului sunt mai mult decât josnice, în acest context. Rămâne ca la începutul primăverii, Guvernul să își cuantifice impactul aplicării noii strategii, în vieți omenești sacrificate.
Trăim vremuri grele, iar pentru unii dintre semenii noștri, de neîndurat. Dacă există bani pentru clientela politică și sponsorii partidelor la guvernare, atunci cum nu există bani pentru cei care sunt condamnați în această iarnă să înghețe în propriile locuințe? Ne întrebăm cum au putut pune cei de la putere în balanță aceste categorii de beneficiari, care nu suportă comparație și cum au făcut ca balanța să se încline în favoarea celor dintâi?
Stimați parlamentari, în aceste vremuri vitrege, este obligația noastră de a impune soluțiile cele mai bune de ajutorare a categoriei defavorizate a populației de pe tot cuprinsul țării, în mod nediscriminat, echitabil, corect și eficient. Este o lipsă de respect pentru cei care și-au dat votul cu gândul la mai bine, la dreptate și adevăr, să-i aruncăm în situații intolerabile, prin decizii luate cu picioarele și aplicate orbește, fără o asumare responsabilă a consecințelor și fără o  evaluare a acestora pe termen lung.
Până acum, noroc că am avut o toamnă lungă!
Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu