miercuri, 15 februarie 2012

Ziua Națională a României întinată de ură și răzbunare politică


Marea Unire de la 1 decembrie rămâne o pagină sublimă a istoriei României. Desăvârșirea unității noastre naționale nu a fost opera unui om politic, partid sau guvern, ci rămâne marea realizare istorică a întregii națiuni române. Conștiința desăvârșirii unității neamului nostru, a realizării statului național, s-a aprins ca o flacără în mii și mii de piepturi și a generat un elan și o forță imensă, care au nimicit orice împotrivire. Din acel moment, inimile tuturor românilor au început să bată într-un singur trup: acela al României – patria mamă regăsită.
Sunt pagini din trecutul nostru istoric pline de vitejie, curaj, demnitate, onoare, cu care ne mândrim și care ne pot servi drept învățătură nouă și generațiile care vor urma. Nu au trecut nici 100 de ani de atunci. Întrebarea este dacă în zilele noastre am mai putea fi capabili de astfel de gesture mărețe, în unitate și dragoste pentru frații noștri români, sau capitalismul feroce în care trăim ne-a convins să ne extirpăm orice urmă de empatie, grijă și respect pentru semeni, ca pe niște apendice nedorite și deranjante, care ne agață și ne stânjenesc în drumul plin de hățișuri obscure al vieții pe care am ales-o?
A fost 1 decembrie 2010. Pentru prima oară în istoria României Unite, conducătorul statului a avut treburi mai importante în această zi festivă, decât cele ale țării sale. Mai mult, în virtutea rachiunii personale pe care șeful de la Cotroceni o poartă celui care ar fi fost legal și constituțional să îl înlocuiască, acesta deleagă pe altcineva, pe criterii de obediență și osanale aduse augustei sale persoane.
În statul român funcționează o ordine de precădere, potrivit căreia onorul militar se prezintă demnitarului cu cel mai înalt rang, prezent la o manifestare și că nu există posibilitatea delegării primirii onorului. Ziua Națională a fost transformată într-un front de luptă și batjocură, iar momentul de sărbătoare al tuturor românilor a devenit un alt episod de reconfirmare a puterii masculului alfa și un prilej de anihilare și umilire a celui care a îndrăznit să atenteze la poziția sa dominantă. Nici măcar de Ziua Națională, conducătorii statului nu au fost preocupați de păstrarea unei minime aparențe de legalitate în acest stat de drept, care este România europeană a secolului XXI.
Șeful guvernului, Emil Boc, și-a însușit în mod non-legal și non-constituțional onorul militar și a încasat, în contrapondere, huiduielile mulțimii, adresate tuturor celor care fac parte din ceea ce numim clasă politică la guvernare; un vot de blam dat de către români încă o dată unei puteri care  e mută și surdă la nevoile, sărăcia, boala și neputința lor, a celor care i-au ales.  
Dezbinarea, ura, abuzurile au devenit un dat al zilelor noastre. Scrupulele sunt lăsate la o parte, în tot ceea ce însemnă politică a puterii. Nu mai contează că miza sunt copiii, bătrânii, bolnavii, în general cei fără apărare, când e vorba de bani și interese. Politicile publice ale guvernului se pliază parcă perfect pe ideologiile extremiste ale secolului trecut, de eradicare a verigilor slabe. Să nu uităm însă că într-una se află viitorul - copiii, în alta trecutul - bătrânii, iar în ultima, în categoria celor bolnavi, ne putem regăsi oricare dintre noi și familiile noastre, în orice moment al vieții sub auspicii mai puțin favorabile!
Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu