miercuri, 15 februarie 2012

Modul de aplicare în teritoriu a HG 1618/2009 şi consecinţele pentru învăţământul primar în zona rurală


Am fost informat despre simularea prevederilor HG 1618/2009, pe care Inspectoratul Şcolar Timiş a solicitat-o directorilor de unităţi de învăţământ din teritoriu. Am primit semnale de îngrijorare din partea primarilor, profesorilor, părinţilor, referitoare la faptul că în şcolile cu tradiţie din localităţile lor, soluţiile găsite pentru aplicarea acestei HG, prin desfiinţarea claselor I-IV din mediul rural, se aplică necorespunzător şi în mod tendenţios.
Una dintre aceste sesizări adresate mie este din partea părinţilor şi elevilor Şcolii cu clasele I-IV Temereşti, oraşul Făget, judeţul Timiş, prin care se arată că, în urma unei hotărâri luată în şedinţa din 28.01.2010, s-a propus desfiinţarea şcolii din această localitate. Această soluţie este total nerealistă, întrucât sediul şcolii a fost reabilitat, în conformitate cu cerinţele şi normele europene, mai mult, fiind chiar singura instituţie acreditată şi autorizată, din punct de vedere sanitar, de pe raza localităţilor aparţinătoare oraşului Făget. Sediul şcolii dispune de săli de clasă şi grupuri sociale modernizate, pentru elevii claselor I-IV şi preşcolari, racordare la sistemul apă-canal, microstaţie de epurare şi încălzire centrală.
Menţionez, de asemenea, că şcoala şi grădiniţa sunt dotate cu mobilier nou şi 11 calculatoare. În prezent, şcoala funcţionează cu 16 elevi şi 23 preşcolari, urmând ca în perioada următoare, numărul elevilor ciclului primar să crească la 27.
Soluţia găsită, de a transfera elevii claselor I-IV la şcoala din oraşul Făget, ar fi o cheltuială în plus (microbuz, şofer, dificultăţi şi griji în plus pentru părinţi), când alternativa funcţionării în acest sediu modern ar fi cea mai simplă şi mai eficientă soluţie. În plus, grădiniţa îşi va desfăşura activitatea, în continuare, în această clădire, cu acces la toate utilităţile (încălzire, curent electric, apă), deci nu se pune problema economisirii de resurse. În concluzie, această măsură nu ar avea o justificare economică, ci, dimpotrivă, reducerea postului unui învăţător ar atrage cheltuieli semnificative, în plus.
Logica şi argumentele raţionale ale unei astfel de acţiuni nu există; ne confruntăm cu o altă acţiune dictată politic, şcoala desfiinţându-se, în mod evident, datorită rezultatelor la vot, în localitatea respectivă, mai puţin favorabile partidului la guvernare. Asemenea situaţii se regăsesc în multe alte localităţi de pe raza Colegiului nr. 9 Timiş, pe care îl reprezint în Parlament, de exemplu, Victor Vlad Delamarina şi oraşul Buziaş.
Reamintesc că Dl. Preşedinte ales, Traian Băsescu a promis, în momentul reconfirmării în funcţie, că va fi preşedintele tuturor românilor, că va lupta pentru toţi, în mod echidistant, indiferent de opţiunea pe care şi-au manifestat-o prin vot.
De aceea, vă rog să identificăm şi să adoptăm soluţii, pentru ca asfel de situaţii să nu poată fi validate, să nu se repete! Să generăm şi să aplicăm politici echidistante, nepărtinitoare politic, pentru a stopa destrămarea unui sistem educaţional de tradiţie!
Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu