miercuri, 15 februarie 2012

Desfiinţarea Spitalului orăşenesc Făget - Timiş


În maratonul tăierilor, concedierilor, distrugerilor şi exterminărilor, Guvernul României a hotărât restructurarea sistemului de sănătate, prin desfiinţarea haotică a unor spitale, fără a ţine cont de indicii de eficienţă favorabili, calitatea serviciilor, lipsa arieratelor sau investiţiile deja implementate. Din cele 435 de spitale din România, 111 se comasează cu altele, iar 71 devin cămine de bătrâni. Drept urmare, în contextul unui deficit acut de personal medical specializat şi a unor salarii de mizerie, 700 de medici şi 2.500 de asistente medicale, împreună cu familiile lor, vor trăi drama relocării forţate, aceasta în cazul în care opţiunea va înclina spre acceptarea ofertei şi nu spre alinierea la trendul exodului în ţări cu o politică de sănătate mai responsabilă şi mai raţională. Trăgând linie, economia rezultată din comasarea şi reprofilarea celor 182 de spitale este de doar 20 de milioane de lei şi provine, mai ales, din desfiinţarea funcţiilor de conducere.
În judeţul Timiş se regăsesc pe lista neagră trei astfel de unităţi medicale: Spitalele din Ciacova, Buziaş şi Făget.
În ceea ce priveşte desfiinţarea Spitalului orăşenesc Făget, argumentele care demonstrează justeţea dezacordului nostru ferm, precum şi inconsistenţa şi inoportunitatea acestui demers al instituţiilor centrale, sunt:

Luând în discuţie aspectul economic, această unitate medicală nu înregistrează arierate, începând din anul 2002 şi până în prezent. Totodată, în baza O.U.G. nr. 162/2008, privind transferul ansamblului de atribuţii şi competenţe exercitate de Ministerul Sănătaţii către autorităţile administraţiei publice locale şi a Protocolului de Predare – Preluare nr. 7672, respectiv 5779/21.06.2010, încheiat între Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Timiş şi Primăria oraşului Făget, ansamblul de atribuţii şi competenţe, exercitat până la acea dată de Ministerul Sănătăţii, a fost preluat de către autoritatea administrativă locală, respectiv Primăria Făget, inclusiv sub aspectul finanţării.

Din punct de vedere social, Spitalul din oraşul Făget este singurul spital din judeţul Timiş, care se află la o distanţă de 100 de km faţă de clinicile universitare, are o rază de acţiune de peste 30 de km, fiind cea mai mare din judeţ, iar cele mai apropiate spitale se găsesc la o distanţă între 30 şi 60 de km. Spitalul orăşenesc Făget asigură asistenţă medicală de specialitate pentru populaţia din 12 unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului Timiş, cât şi pentru populaţia din localităţi aparţinând judeţelor limitrofe, Arad, respectiv Hunedoara.
Spitalul Făget este un exemplu excelent de management eficient şi eficace, în sistemul public de sănătate. Are 120 de paturi, repartizate pe două secţii şi trei compartimente, respectiv Secţia de Chirurgie Generală, Secţia Pediatrie şi Compartimente de Medicină Generală, Obstetrică – Ginecologie, Boli Infecţioase şi Pneumologie. Permanenţa se asigură prin două linii de gardă: medicală (interne, pediatrie, boli infecţioase, pneumologie) şi chirurgicală (chirurgie generală, ortopedie şi traumatologie, obstetrică-ginecologie). În cadrul Secţiei Chirurgie, se efectuează, în exclusivitate în judeţ, cu excepţia Timişoarei, intervenţii laparoscopice. În ambulatoriu este asigurată asistenţa medicală de specialitate pentru: medicină internă, chirurgie generală, obstetrică-ginecologie, pediatrie, ortopedie şi traumatologie. Din punct de vedere administrativ, spitalul este structurat în sistem pavilionar şi deţine centrală termică proprie. Spitalul are încadraţi medici specialişti şi primari la toate specialităţile clinice şi paraclinice, inclusiv compartimentul pentru ATI.

 Sub aspect legal, decizia Ministerului încalcă propria OUG 48/2010, privind descentralizarea sistemului sanitar, precum şi Constituţia României. Potrivit OUG 48/2010, Spitalul orăşenesc se află în proprietatea Consiliului Local Făget, iar Consiliul de Administraţie este cel care are drept de administrare şi poate decide asupra funcţionării sale. Această măsură a desfiinţării va încălcă Constituţia, totodată, prin nerespectarea dreptului asupra proprietăţii şi prin atentarea la dreptul cetăţeanului la servicii medicale decente.
Accesul fără constrângeri la serviciile de sănătate publică înseamnă menţinerea unei stări fireşti de normalitate, în care sistemul se desenează şi se poziţionează în jurul cetăţeanului, şi nu invers, cetăţeanul se ataşează sistemului, în jurul căruia orbitează cu obiedienţă!
În urma prezentării argumentelor de mai sus, nădăjduiesc, stimaţi colegi, să fim sprijiniţi în demersul pentru menţinerea spitalului în oraşul Făget, în scopul asigurării unei asistenţe medicale de specialitate pentru populaţia întregii zone de vest a ţării!
Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu