miercuri, 15 februarie 2012

Agricultura, o piatră de moară în zilele noastre, altădată motorul economiei naționale


Zi de zi suntem bombardați cu știri despre scumpirea alimentelor de bază, despre evaziunea fiscală în domeniul agricol, terenuri arabile necultivate, din lipsă de mijloace, gospodării rurale ruinate, țărani umiliți, importuri masive și agresive de produse agricole la prețuri de dumping, ce îngroapă agricultura naturală autohtonă, abuzuri ale mafiilor speculante ale piețelor de producători.
Potrivit unor statistici recente, în România avem 3 milioane de hectare de terenuri agricole nelucrate.
De curând, pe agenda Guvernului a apărut aplicarea măsurii amendării proprietarilor de terenuri necultivate și neîngrijite, cu un cuantum cuprins între 50 și 60 de euro la hectar. Guvernanții doresc amenzi și pentru micii producători agricoli, neînregistrați ca Persoană Fizică Autorizată, care își vând produsele în piețe sau la unitățile de procesare.
Evident, pentru a se descuraja agricultura de subzistență nefiscalizată, nu se mai dorește nici acordarea sprijinului pentru micii producători agricoli, neînregistrați la fisc, cu toate că Regulamentul European privind ajutoarele de stat nu obligă la acest lucru, ba chiar precizează că statele UE nu au voie să facă discriminare de nici un fel între micii agricultori și marii fermieri.
Evazioniști nu sunt cei care vând în piață un kil de mere și două de ceapă, pentru o pâine pe masă. Situația reală a țăranilor din România este aceea că, după ce cu mari eforturi și renunțări reușesc să cultive pământul, recolta obținută nu poate fi valorificată, în lipsa unor canale de distribuție, iar bruma de resurse financiare investită rămâne blocată astfel în producția anului trecut. Caracterul perisabil al produselor agricole și zootehnice face ca sume importante, investite cu trudă de țărani, să curgă pe apa sâmbetei, în lipsa aplicării unor strategii coerente și realiste pentru sprijinirea agriculturii de subzistență. Lipsa lichidităților pentru semințe, utilaje agricole, produse de uz fitosanitar pentru combaterea bolilor, dăunătorilor și buruienilor în agricultură determină blocaje, amânări și întârzieri în calendarul lucrărilor agricole anuale sau chiar declararea falimentului personal a gospodăriei de subzistență și ieșirea din activitate.
Țaranii nu doresc milă. Nu sprijinul material este unica soluție în cazul lor. Singura măsură cu adevărat eficientă ar fi creearea unor structuri pentru colectarea surplusului de produse agricole și zootehnice de către stat, în afara entităților speculative, care dețin controlul total al operațiunilor, în amonte și aval față de producătorul agricol, atât în comerțul cu soluții de înființare și întreținere a culturilor, cât și în colectare și distribuție.
În mod categoric, este nevoie de investiții în infrastructură, tehnică și tehnologie, iar fondurile europene par a fi singura soluție. Din păcate, sistemul este birocratic, greoi, corupt sau incompetent. Banii europeni cer alți bani din buzunarele țăranilor, unde, de cele mai multe ori, flutură vântul. Deseori, coeficientul de contribuție proprie al beneficiarului ajunge peste 50%, datorită diferențelor de curs valutar neasumate în cofinanțarea publică.
Guveranții noștri s-au exprimat în favoarea necesității țăranilor de a se organiza în asociații de producători locali, care să aibă un cuvânt de spus în accesarea fondurilor, impunerea prețurilor produselor  și desenarea structurilor de distribuție. Cu toate acestea, consider că inițiativa trebuie să vină  de la nivel central, prin asigurarea consilierii și a sprijinului logistic și informațional pentru realizarea acestor deziderate. Să nu uităm programul Leader, cu rezultate excelente în regiunile rurale din Europa de Vest, care ar fi trebuit să acopere tocmai aceste sincope de identificare ale nevoilor locale, îmbunătățirea capacităților organizatorice, dezvoltarea mediului economic și implementarea strategiilor locale de dezvoltare. Din păcate, în țara noastră a debutat în extaz, ca, mai apoi, să  se prăbușească în agonie.
Cauzele pot fi: ori ministerul nu și-a făcut temele, ori țăranul român nu este preocupat de propria soartă. Personal, înclin spre prima variantă.
Stând de vorbă cu țăranii, am auzit cazuri diverse, fiecare o tragedie, în felul său:
-         Unul dintre ei cultiva, împreună cu familia și încă alți 4 oameni, 30 ha de teren și creștea 200 de porci; acum nu mai are cui vinde produsele,
-         Altul avea 10 vaci, iar laptele îl vindea centrului de colectare din sat; acum centrul s-a desființat, iar țăranul, împreună cu familia sa, a rămas fără un loc de muncă și fără un mijloc de trai,
-         Un țăran cu 10 ha de teren, productiv altădată, acum nu îl mai cultivă, datorită faptului că produsele nu pot fi vândute.
Cred că soluția nu este amendarea țăranilor care nu cultivă pământul, ci asigurarea unui cadru favorabil pentru colectarea sau desfacerea produselor. Țăranii nu sunt leneși, nu vor mila nimănui, dar, pur și simplu, nu au soluții în lupta cu nepăsarea statului și agresivitatea mafiilor locale, care monopolizează piața produselor agricole.
Guvernanții nu pot cere imposibilul unor amărâți ai soartei, cărora nu le dau nimic în schimb. Fără nici un sprijin, țăranii se luptă cu atâtea greutăți și necunoscute, încât aproape e o minune să răzbească învingători. Cadrul în care își desfășoară activitatea este profund instabil și impredictibil: subvențiile sunt sub semnul întrebării în fiecare an, condițiile meteorologice sunt independente de voința omului, cererea de produse se raportează la o multitudine de factori, iar politica agricolă a statului este mereu oscilantă.
Nu putem rămâne insensibili la realitatea dureroasă a țăranului român din zilele noastre! Nu cere mult: doar să fie lăsat să lucreze, să își poată valorifica produsele la un preț onest, să fie tratat cu respect, și nu ca un delincvent. Țăranul român dorește să fie o soluție pentru economia țării noastre, greu încercată, așa cum s-a întâmplat și pe vremuri. Ieșirea din marasmul în care ne-am scufundat nu se poate face decât prin muncă. Avem un extraordinar potențial agrar, avem câmpii line și terenuri fertile, cum puține țări se pot lăuda. Acest capital nu trebuie irosit. Am fost o țară agrară și am avut rezultate excelente în producție, deci avem și experiența necesară. Ne putem inspira din însăși elementele pozitive ale trecutului nostru, pentru a ieși la liman. De aceea, dezvoltarea agriculturii trebuie să devină prioritate națională.
Stimați colegi, avem obligația și puterea să dăm țării legi bune, pentru a îndrepta răul făcut țăranilor și agriculturii din România! Semnalele nu sunt pozitive, așa că trebuie să luăm măsuri imediat, pentru a ne abate de la direcția greșită pe care zăbovim.
Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu