miercuri, 15 februarie 2012

PDL bagă mâna în Fondul de Rezervă Bugetară, la fel ca în propria pușculiță


În Monitorul Oficial din 17 octombrie 2011 s-a publicat Hotărârea de Guvern, care vizează alocarea unei sume de 66.410 mii de lei din Fondul de Rezervă Bugetară, aflat la dispoziția Guvernului, pentru aproximativ 300 de administrații locale. Sumele sunt împărțite bugetelor locale pentru plata unor arierate, precum şi pentru finanţarea unor cheltuieli curente şi de capital. Deși creat pentru a fi folosit în situații-limită, în situații neprevăzute, de criză, de urgență, Fondul de Rezervă Bugetară pus la dispoziția Guvernului e repartizat pe criterii care țin de afilierea edililor localităților beneficiare la partidele alianței de la guvernare. Mai mult de jumătate din fondurile repartizate de Guvern au fost direcționate către primăriile conduse de PDL și UNPR, unitățile administrative conduse de partidele din opoziție primind cu până la de patru ori mai puțin din alocări.
Fondurile pică numai bine acum, spre final de an, pentru că, nu-i așa, având în vedere că anul viitor este unul electoral, cetățenii localităților a căror conducere e de culoarea puterii trebuie să fie convinși de partea cui să rămână, iar cei cu mai puțin noroc, din localitățile conduse de opoziție, trebuie să-și primească pedeapsa și lecția pentru data viitoare, când vor mai pune mâna pe ștampila de vot.
Toamna se numără recoltele, și e și momentul în care cei care au cotizat la bugetul PDL să-și recupereze cu profit investiția. Sămânța plantată pe teren portocaliu, bine udată și îngrășată, dă roade îmbelșugate, traduse în contracte grase cu statul.
Finanțatorii PDL se află în fruntea listei priorităților pentru recuperarea arieratelor cu statul, și de multe ori e vorba de încasări, prin contracte privilegiate, pentru investiții aberante, inutile și umflate exagerat ca, de exemplu, binele cunoscute: fântâni muzicale, amenajarea de parcuri în apropierea pădurilor, înlocuirea bordurilor existente cu altele identice, linii vopsite pe șosele, patinoare, bazine de înot și săli de sport, în sate fără drumuri și rețele apă-canal. În situația de criză economică profundă în care ne regăsim, aceste investiții care risipesc banul public sfidează omul de rând, contribuabil sărăcit și deznădăjduit, precum și mediul economic, sufocat de fiscalitatea excesivă și de hățișul birocratic în care se zbate prizonier.
Dirijările neprincipiale și ineficiente ale resurselor, pentru investițiile de stat, sub marca clientelei și a sponsorilor PDL-ului, se fac concomitant cu intimidarea contribuabililor, care nu sunt contributori la bugetul partidului de guvernământ. Cei din ultima categorie, care au avut totuși ”norocul de a prinde” execuția unei investiții publice, sunt în situația în care și-au executat obligațiile din contract la termenele prevăzute, dar se află în coada listei la încasarea banilor și, deci, sub sabia falimentului.
Stimați colegi, trebuie să mă alătur, la rândul meu, protestului colegilor, care au remarcat maniera constant discriminatorie de împărțire a banului public, în epoca guvernării democrat-liberale. Rămâne speranța ca pe viitor, cei de la putere să nu mai confunde bugetul statului cu propria pușculiță, pe care să o golească de conținut, de fiecare dată când prietenii se anunță în vizită cu cadouri și pretind tratație cu dulciuri, la schimb!
Loading

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu